Актуално

На фокус

Вървим към извънредни избори още тази есен

Вървим към извънредни избори още тази есен

29.06.2022

Втори Фронт

193


На 29 юни, утрото е със знаците на промяната, математиката на мандатите и преговорите. Как посред лято отново сме пред дилеми за избирателя, и как политиците се опитват да отиграят ситуацията коалиционно?

"Продължаваме промяната" започва преговори за съставяне на правителство с "Демократична България", БСП и отцепилите се депутати от групата на "Има такъв народ". "Целта е формиране на мнозинство от 121 депутати срещу корупцията и задкулисието", посочиха от формацията.

По темата дали е вариант ново правителство в този парламент говорим с Елена Дариева от социологическа агенция "Насока".

Социологът каза, че не е добре в моменти като сегашните у нас да се правят социологически проучвания.

 "Хората дори не могат да изработят позиция по едната тема и ги връхлита следващата, от 8 юни до 22 юни динамиката на политическите процеси е висока", посочи Дариева. По думите й обстановката е силно променлива, и представителни данни за социология не могат да са реални, а само бегъл ориентир.

"И миналата и тази година са доста "горещи" в политически план, наблюдаваме спад на избирателната активност, което е много неприятно, но е факт", каза още Елена Дариева. Тя прогнозира, че вървим към нови избори още през тази есен, защото трудно ще се открие друг вариант в този парламент.

ГЕРБ и ДПС имат ясен електорат и стабилно представителство. От тях може да очакваме добро представяне на нови избори. 

"Продължаваме промяната" и Демократична България имат ясна идентичност и високи шансове за представяне добре на извънреден вот. Рано е да се каже дали ще се явят заедно на изборите, посочи социологът. 

БСП са в трудна ситуация, още повече след като България изгони 70 руски дипломати. Разделителните линии се задълбочават. 

ИТН едва ли ще има висок шанс за добро представяне на изборите, вървящата ерозия при тях е още от пролетта, при тях вече има реални напускания на партията. 

Възраждане беше във възходящ тренд в последните месеци, но текат процеси на разцепление и при тях, като например напускането на народния представител от Пловдив-град Елена Гунчева.

 Там има да се дадат отговори на трудни въпроси, като например, как така на 22 юни бяха на един протест заедно с ДПС. Те (Възраждане) ще бъдат политическата формация, която ние, социолозите ще наблюдаваме с най-голям интерес. 

Източник: БНР

Свързани статии