Актуално

На фокус

Върховният съд на САЩ отмени конституционното право на аборт

Върховният съд на САЩ отмени конституционното право на аборт

25.06.2022

Втори Фронт

183


Върховният съд на САЩ отмени правото на аборт. Роу срещу Уейд: Върховният съд на САЩ отменя правата за аборт на жените, съобщава bg-voice.com.

Съдиите, които са основно от Републиканската партия, са гласували за отмяна на решението Роу срещу Уейд от 1973-а година.

Решението от петък е драматичен поврат в американската история, позволяващ всеки щат сам да продължи да позволява тази процедура или напълно да я забрани.

Това е и голяма победа за републиканците и религиозните консерватори, при това броени месеци преди частичните избори за долната камара на Конгреса във Вашингтон.

Това стана, след като шестима от деветимата пожизнени върховни съдии потвърдиха прокаран от републиканците закон в щата Мисисипи, забраняващ аборт след 15 седмици от бременността. Резултатът от гласуването е 5 срещу 4 гласа за отмяна на позоваването на “Роу срещу Уейд”, като председателят на съда Джон Робъртс добави собствен коментар, че би подкрепил закона от Мисисипи, но без да предприема нещо, което би заличило прецедента от 1973, на който почти половин век се позоваваха съдилищата в САЩ в защита правото на аборт.

Кларънс Томас, един от най-консервативните членове на Върховния съд, обяви в отделно от решението съобщение, че подкрепя преразглеждането и на федералната защита на други права, като например това за достъп до противозачатъчни средства.

Това изглежда потвърждава предупрежденията на либералните среди, че ще последва отнемане и на по-широк спектър права в САЩ.

Днешното решение е, че навремето предшествениците им са отсъдили погрешно, тъй като в Конституцията, съставена в края на 18 век, не се споменава изрично правото на аборт. Никоя друга част от основния закон на страната не защитава имплицитно това право.

В средата на 70-те години съдиите постановиха, че прекратяване на бременността е допустимо преди плодът да е способен да оцелее извън утробата, т.е. до 24-28-та седмица след забременяването.
Върховните съдии почти точно повтарят работен вариант на решението, който изтече в медиите през май в безпрецедентен случай в историята на институцията, поддържаща такава поверителност, че и на публичните ѝ заседания е забранено да се снима, рисува или да се правят записи.

Общественото одобрение за Върховния съд на САЩ спада след изтичане на проекторешението, което предвиждаше отмяна на прецедента Roe v. Wade, на който се базираше защитата на правото на аборт в цялата страна, показва ново допитване, публикувано преди месец.

Неодобрение е ясно изразено при пълнолетните граждани на САЩ, които се обявяваха и против отмяната на решението по Roe v. Wade, а подкрепата е концентрирана сред тези американци, които харесват решението, според проучването на Marquette Law School Poll, цитирано от ABC News.

В анкетата 55% от запитаните не одобряват съда, а през март те бяха 45%. Подкрепата за съда пък пада с 10 процентни пункта – от 54 на 44%.
74% от хората, които се противопоставят на падането на прецедента Roe v. Wade, не одобряват и работата на Върховния съд, като преди те бяха 54%. От тези, които искат отмяната на решението по този базов за правото на аборт случаи отпреди десетилетия, 84% одобряват и съда, докато през март те бяха около 65%.

По партиен признак одобрението остава относително стабилно сред републиканците, но се срива при демократите и намалява малко след независимите.
Доверието в съда започна да намалява още в края на миналата година и проучването, което започна да се провежда седмица след изтичането на проекторешението, потвърди ерозията в доверието към тази институция.

Мненията за абортите на анкетираните в новото проучване на обществените нагласи съвпадаше с някои предишни резултати, при които две трети от запитаните са заявили, че подкрепят Roe v. Wade.

Други допитвания, включително това на The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research, показват, че приблизително 1 от 10 граждани на САЩ искат абортите да бъдат забранени във всички случаи. Мнозинството е за пълна легализация на абортите или поне в повечето случаи, но има и доста хора, които подкрепят налагането на някои ограничения, особено в късен етап на бременността.

Проучването на Marquette Law School Poll е проведено сред 1004 анкетирани между 9 и 19 май.

Само преди седмица стана ясно, че броят на абортите, регистрирани в Съединените щати, се е увеличил с осем процента между 2017 и 2020 г.
Това е първа промяна в тренда към увеличаване на прекъснатите бременности за последните 30 години, сочи национално проучване.

Според Guttmacher Institute – широко цитиран американски мозъчен тръст, който подкрепя правото на аборт в САЩ, обръщането на тенденцията показва необходимостта от въвеждането на легални аборти.

До края на юни се очакваше съдът да се произнесе дали да запази 50-годишния закон, даващ общонационално право на аборт, или да го отмени и да позволи на отделните щати да определят свои собствени правила. Решението е взето вече, правото на аборт е отменено.

В началото на май от висшия съд изтече проектостановище, което показва, че съдът клони към втория вариант.
Според доклада на института повече от 930 000 аборта са извършени в Съединените щати през 2020 г., в сравнение с 860 000 през 2017 г. Това е 14,4 аборта на хиляда жени в детеродна възраст през 2020 г., срещу 13,5 три години по-рано.

Промените в местната политика обаче биха могли да обяснят разликите в процентът на абортите в различните щати, като например отварянето на нови клиники, или политики за субсидиране на аборти в определени ситуации.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ отчитат 630 000 аборта през 2019 г., но липсват данни от няколко гъсто населени щата, като Калифорния.

Свързани статии