Актуално

На фокус

Въпреки мораториума, „Борисов 3“ раздава пари до последно

Въпреки мораториума, „Борисов 3“ раздава пари до последно

05.05.2021

Втори фронт

2663


Въпреки мораториума, кабинетът в оставка „Борисов 3“ продължава да раздава пари за пътища и строежи до последно. Днес, броени дни преди да бъде разпуснат, отпусна нова порция средства за изграждането на детски градини и пътища.
1 276 986 лв. бяха гласувани за строежа на 3 нови детски градини и за реконструкция на 2 гимназии в страната, а 2.4 млн. лв. - за ремонт на пътни отсечки, водещи до 2 манастира в района на София, съобщиха от правителствената информационна служба.

Това се случва на фона мораториума върху действията на Министерския съвет и министерствата, наложен от новите депутати, включващ възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация, но не и отпускане на финансови средства за текущи разходи.

Средствата в сферата на образованието са по линия на 3-годишната Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини, ясли и училища на МОН. 277 688 лв. от тях са за изграждане на детска градина в кв. „Горно Езерово“ в Бургас. 559 908 лв. ще бъдат вложени в продължаване на реконструкцията и надстройката на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. За нова детска градина в село Долно Дряново, община Гърмен, се отпускат 350 868 лв. - с тях ще стартират дейностите по изграждане, към които е включено обзавеждане и оборудване на сградата и облагородяване на дворното пространство.

56 165 лв. се осигуряват за плащания на част от строителните дейности по изграждането на детска градина в село Горно Краище, община Белица. А с 32 357 лв. ще се извърши подобряване на материалната среда в Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев.

По програмата на МОН са одобрени общо 89 проекта за изграждане на нови детски ясли и градини, и за надграждане на съществуващи обекти. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за реконструкция, надстрояване и изграждане на нови сгради и учебни корпуси. "В рамките на 3 г. ще бъдат отпуснати общо 210 млн.лв.", припомни премиерът Бойко Борисов.

2.4 млн. лв. пък бяха отпуснати по бюджета на Столична община за основен и текущ ремонт на две пътни отсечки, водещи до два манастира около София. 1.8 млн. лв. са за пътя до Клисурски манастир "Света Петка", а 600 000 лева - за пътя до Дивотинския манастир "Света Троица".

"Ние единствени в света не затворихме църквите и манастирите от миналия Великден досега и Бог ни помага. Без Господ нищо не може да се направи“, заяви премиерът Борисов, който в типичния си стил се похвали в как правителството е управлявало пандемията правилно.

  Източник: frognews 

Свързани статии