Актуално

На фокус

Военният министър: По никакъв начин не сме се ангажирали финансово или юридически за нови осем F-16

Военният министър: По никакъв начин не сме се ангажирали финансово или юридически за нови осем F-16

20.08.2021

Втори фронт

786


Служебното правителство нито води преговори за закупуване на нови изтребители, нито има право. Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов от парламентарната трибуна. Отговорът му е във връзка с декларацията на ГЕРБ от вчера.
Военният министър: По никакъв начин не сме се ангажирали финансово или юридически за нови осем F-16
 

По думите му страната ни по никакъв начин не се е ангажирала финансово или юридически със закупуването на нови осем бойни машини от американската фирма „Локхийд Мартин“. Той уточни, че Проектът за модернизация на ВВС е един от приоритетните инвестиционни намерения на Министерство на отбраната.

„Два парламента приеха решения, с които са одобрени проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, а впоследствие и негова актуализация", каза още министър Панайотов.

Военният министър уточни, че основният замисъл на проекта е за придобиване на 16 самолета от един тип в една конфигурация – на два етапа по осем машини.

„В началото на 2019 г. по предложение на Министерски съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап, бяха подписани четири договора между правителствата на България и САЩ за закупуване на осем самолета F-16. Спазвайки сроковете на планираните процеси, заложени от 43-ия и 44-ия парламент за придобиване на 16 самолета, Министерство на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта. Сега единствено възможният подход е изпращане писмо запитване. Едва след получаване на отговор от американската страна, може да бъде подготвен проект на инвестиционен разход”, заяви още министърът.

Панайотов посочи, че следващите осем F-16 няма да бъдат плащани авансово.

От ГЕРБ коментираха, че е редно да се предвидят пари за този разход, защото евентуалните плащания трябва да започнат през 2024 г. От БСП нападнаха депутатите от втората по големина парламентарна група в Народното събрание, защото именно те са одобрили закупуването на първите осем изтребителя.

Според социалистите е нормално, когато в проекта е заложено закупуване на два етапа (8+8) тази сделка да бъде завършена. От „Демократична България“ подкрепиха действията на служебния кабинет, но разкритикуваха цялостната стратегия за превъоръжаване на Военновъздушните сили ДПС оспориха работата на служебния министър по казуса. Призоваха депутатите да не спорят дали е необходимо да се придобиват нови изтребители, защото това решение вече е взето, но уточниха, че не сега е моментът за тази дискусия. „Изправи се БГ! Ние идваме“ направиха забележка относно информирането на обществеността по темата. 

  Изтоник: БТВ

Свързани статии