Актуално

На фокус

Военният министър: Министерство на отбраната е готово да обезщети фирмата в Чешнегирово

Военният министър: Министерство на отбраната е готово да обезщети фирмата в Чешнегирово

29.05.2021

Втори фронт

1441


Министерство на отбраната е готово да обезщети фирмата в Чешнегирово, ако имана нанесени материални щети. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов на брифинг.

Не е упражнено насилие върху цивилните граждани в село Чешнегирово, каза Панайотов, предаде Агенция „Фокус“.

„В това учение участват военнослужещи от няколко съюзнически държави, десетки самолети, над 100 самолета. Това е едно изключително мащабно учение, което е проведено на наша територия. Учението е много успешно за всички съюзнически сили. В рамките на това учение се случва инцидент, очевидно недоразумение, защото съюзнически военнослужещи със задачи да прочистят района на Десанта, тъй като учението представлява отрениране на тактически въздушен десант, излизат извън периметъра на учението, влизат в този цех и търсят противниковите сили, които очевидно не са работещите цивилни граждани, които се виждат на кадрите“, обясни той.

„Искам да почертая, че както се вижда на клипа не е упражнено никакво насилие от страна на съюзническите военнослужещи. Нещо повече не са използвани никакви груби методи. Те са наредили на цивилните граждани, които работят в цеха да седнат“, подчерта служебният министър.

Инцидентът в село Чешнегирово е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски, каза Панайотов.

„Инцидентът въпреки това е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски. Министерството на отбраната съм наредил проверка по случая, с чиито резултати ще бъдете запознати, когато тази проверка приключи. Такива учения ще се провеждат и в близко бъдеще. България е член на северноатлантическия алианс от 2004 година, вече 17 години, и като съюзник България изпълнява своите задължения и е активен участник в северноатлантическия алианс“, каза Панайотов.

Той добави, че Министерството на отбраната отправя извинения към българските граждани по време на инцидента, така и на собственика на фирмата. „Министерството на отбраната поема ангажимент да обезщети фирмата, ако има нанесени материални щети“, заяви още служебният министър. Той каза, че не е подаден доклад към военна полиция, но добави, че има отговорни лица, които трябва да понесат отговорност.

  Източник: epicenter

Свързани статии