Актуално

На фокус

Военни полицаи отишли да пият кафе и изпуснали "резидента"

Военни полицаи отишли да пият кафе и изпуснали

26.03.2021

Втори Фронт

3075


Част от военните полицаи, които трябвало да задържат смятания от прокуратурата за шеф на шпионската мрежа в полза на Русия Иван Илиев, наречен от прокуратурата "резидента", отишли да пият кафе и така му дали възможност да избяга. По-късно той е бил хванат при руското посолство в София, съобщи Българската национална телевизия (БНТ).

Според информация на БНТ за групата на "Военна полиция" е отговарял бившият шеф на службата Борислав Сертов, който пък се очаква да е новият военен аташе в Москва.

В момента е в ход процедурата по назначаването и изпращането му в руската столица.

Разследващите имат съмнения, че това пиене на кафе не е било случайно, съобщи БНТ.

Агенцията за държавна финансова инспекция е започнала проверка във Военна полиция, като ще се проверява законосъобразността на разходите по времето, когато шеф на структурата е бил бригаден генерал Борислав Сертов.

Обвинените се наговаряли в ареста

В петък Военно-апелативният съд остави за постоянно в ареста обвинения в шпионаж полк. Петър Петров, зам-началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната.

Военната прокуратура е внесла четири нови тома доказателства в съда Два от томовете са със секретни материали, намерени по време на обиските. Другите два са разпити на свидетели.

От тях става ясно, че в ареста обвиняемите са се уговаряли кой какви обяснения да даде, за да манипулират разследването и да обяснят намерените у тях секретни документи, съобщи БНТ.

Адвокатът на Петров заяви пред медиите, че в материалите, събрани към момента по делото, във връзка с неговия клиент, Русия не се споменава. По думите му по това дело не е изяснен предметът на престъплението, а именно дали представлява държавна тайна информацията, която се твърди, че полк. Петров е събирал.

Доклади на ДАНС и разузнаването

От новите доказателства става ясно, че шефът на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров е редовно е преснимал доклади на ДАНС и разузнаването, които са били предвидени сама за президента, премиера и председателя на парламента.

Преди седмица шестима души бяха задържани за шпиониране в полза на Русия. Един направи самопризнания и беше пуснат под парична гаранция.

Останалите петима военният съд остави за постоянно в ареста, сега част от тях искат промяна на мярката в по-лека.

След арестите България обяви двама руски дипломати за персона нон грата.

"Неспособни български политици се възползват от антируската конюнктура на Запад"

В петък говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че изгонването им безспорно е удар по двустранните отношения, коментира говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

По време на редовния си седмичен брифинг Захарова посочи, че поради неспособността си да създадат позитивен дневен ред, някои български политици просто се възползват от антируската конюнктура на Запад.

"Българските граждани трябва да попитат тези така наречени политици: Не ви ли се струва, че вие, влошавайки двустранните отношения с Русия, не ни носите никаква полза, макар и да заявявате, че сте политици, които работят за благото на българския народ?", заяви Захарова, цитирана от БНР.

Тя допълни, че не на думи, а на практика, Русия е потвърдила ролята си на отговорен и надежден партньор на София по редица големи икономически проекти.

Кампанията за борба с т. нар. руски шпиони в България е натрапена на София отвън, каза Захарова.

"Не мога да не се съглася, че доколкото това не отговаря на интересите на българския народ, зад това най-вероятно стои насърчаване на подобни стъпки и действия отвън. Защото е невъзможно нещо подобно да се обясни с коренните, националните естествени интереси на България", каза тя на брифинг.

След като прокуратурата обяви "безпрецедентното" разбиване на шпионска група в полза на Русия, Външно министерство обяви за персона нон грата двама руски дипломати.

Единият от тях вече напусна страната, а другият ще го последва по-късно, тъй като се е заразил с коронавирус.

Според БНТ обявените за персона нон грата са секретарите на посолството на Русия у нас – Максим Рибкин и Александър Зинкин.

Очаква се Русия да предприеме огледални мерки, каквато е дипломатическата практика.

  Източник: mediapool

Свързани статии