Актуално

На фокус

Вместо мерки Борисов прекрати отпуска на здравния министър

Вместо мерки Борисов прекрати отпуска на здравния министър

09.03.2021

Втори Фронт

767


Премиерът Бойко Борисов, здравният министър проф. Костадин Ангелов и Националният оперативен щаб продължават да бавят решението за налагане на нови ограничения въпреки тревожното нарастване на случаите, починалите и хоспитализациите с COVID-19. След поредно съвещание с професорите от НОЩ, Борисов заяви, че няма да се поколебае да наложи по-строги ограничения, но даде да се разбере, че засега действия няма да има, а тежкото решение е оставено в ръцете на областните щабове. Единственият резултат от съвещанието е, че министърът на здравеопазването прекратява отпуска си във връзка с предизборната кампания и се заема изцяло с кризата - чисто формална стъпка, тъй като той не се е оттеглял от работата си.

„Трябва да уверим българското общество, че наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“, е заявил Борисов пред НОЩ.

„Хората очакват от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни препоръчват", казва премиерът, който забърка цялата настояща бъркотия с отворените ресторанти, като разпореди те да се отворят на 1 март независимо от данните. „Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, казва Борисов. В следващо изречение той прехвърля топката на областните щабове, които според него "имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организирани екскурзии и всяка рискова дейност в името на живота и здравето на българите". Министър-председателят добавя, че силно се разчита на чувството за самосъхранение и личната отговорност на хората.

"Където има области с висока заболяемост ще насочваме повече ваксини, за да придобива населението по-голямо ниво на имунитет", заяви пред журналисти в Кюстендил здравният министър Костадин Ангелов. По думите му в изпълнение на това решение в област Кюстендил днес работят три мобилни екипа за ваксинация.

"Ситуацията в страната е сериозна. Имаме няколко места, където се усеща сериозен натиск върху лечебните заведения. Тя обаче е под контрол и продължаваме да обсъждаме с директорите на РЗИ-тата допълнителните мерки", посочи още здравният министър проф. Костадин Ангелов. "Приличам ли ви на човек, който си подхвърля топката със здравните инспекции", отговори той на въпрос дали не прехвърля ли отговорността за вземането на решения на местните щабове и власти. По този повод той цитира писмо, изпратено от него до директорите на РЗИ у нас: "Всички директори на РЗИ имате пълна свобода да приложите всички мерки, които считате за необходими, без да се колебаете. Можете да затваряте - ресторанти, молове, училища, фитнеси, спорт - всичко, което е необходимо. Аз съм зад вас. Ще се справим!".

Относно преминаването към обучение в електронна среда проф. Ангелов поясни, че в страната ситуацията е различна. "Там, където това се налага, то ще бъде приложено, включително за малките класове и за детките градини", добави той. Според него ситуацията е много динамична и всеки ден е уникален. "Решенията, които вземаме, са решения в движение", обясни проф. Ангелов. "Няма мерки, които не бихме предприели", заяви още той и призова българите да бъдат разумни и да не си мислят, че пандемията е отминала. Министърът посочи и, че са притеснени за всички наши сънародници, които се завръщат от Африка, затова и ще предприемат всичко необходимо, включително и въвеждане на карантина за завръщащите се.

Доста уклончиво се изказва на съвещанието в премиера и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, от когото по закон идват предложенията за противоепидемични мерки. „Предстои ни последно изпитание, важно е да имаме разбирането и все още силите да се противопоставим. Без значение кое е разрешено и кое е забранено, хората сами трябва да пазят себе си и семействата си, за да има ефект от противоепидемичната дейност“, твърди Кунчев, който от известно време насам обяснява, че ресторантите не били фактор за разпространение на заразата. И сега той се вживява в ролята на икономически министър и предупреждава, че мерките следва да бъдат максимално щадящи за икономиката и за социалната система, но същевременно да не позволят да се достигне връх на заболеваемостта, която ще постави на колене здравната система. „Положителното е, че където сме направили имунизация, резултатите са положителни“, добави още Ангел Кунчев, без да е ясно какво има предвид - имаме само 50 000 души с втора доза.

„Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та“, е заявил председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. „Продължаваме да се надбягваме с вируса“, е добавил Ангелов, който е цитиран да казва, че ако тенденцията остане трайна, ще бъдат предложени ограничителни мерки за овладяване на ситуацията в страната. Тенденцията е трайна от няколко седмици и не е ясно какво точно очаква здравният министър.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи на британския вариант на коронавируса, който води и до промяна на възрастовата структура на заразените - те са все по-млади хора. "През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки", призовава и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.
Далеч от реалността

„Лекарства, безплатни ваксини, всичко това е осигурено. Не искам заради политически дивиденти да изпуснем най-добрия модел, през който до този момент преведохме България“, подчертава премиерът Борисов, въпреки че именно неговата заповед за стихийно масово ваксиниране доведе дотам личните лекари да нямат дози за най-рисковите си пациенти и той настоява всичко да е отворено въпреки влошаващата се ситуация.

Затваряме ресторанти, вместо училища

Областните щабове се страхуват да посягат на бизнеса и вместо това предлагат мерки, които засягат основно гражданите и учебния процес, въпреки че нормалното протичане на занятията би следвало да е по-голям приоритет за правителството от заведенията. В Бургас например днес ще решават да въведат маски на открито и да затворят училищата за децата от пети до 12 клас вместо ресторантите. Маски на открито при провеждане на масови мероприятия - пазари, тържища и концерти, въвежда и Плевен. Родителите, които могат да гледат децата си вкъщи, са поощрени да ги спрат от детска градина и предучилищна възраст.

Маските на открито бяха задължителни в последните 3 седмици в Кюстендил, областта с най-висока заболеваемост. Вчера въпреки влошаването на ситуацията РЗИ реши да не подновява тази мярка и от вчера тя е отменена. Не се видя тя да е повлияла за намаляване на случаите в района. Това обаче е основната обсъждана мярка заедно с отмяната на плановите операции, защото не засяга бизнеси - ресторантите вече дадоха да се разбере, че няма да склонят на ново затваряне. Областните щабове засега им пригласят. Областният управител на Варна Стоян Пасев например обясни пред БНР тази сутрин, че ръстът на заразените с коронавирус не се дължи на отварянето на заведенията, защото пациентите в болниците са отпреди 1 март. Належащият въпрос сега обаче не е кой е виновен за случилото се до този момент, а как да се предотврати нова катастрофа. Според изследвания на риска при различни социални ситуации, посещението на ресторант в закрито помещение е сред най-рисковите.

Картата на България вече е почти изцяло в червено, като над прага от 300 на 100 000, спуснат като нов критерий за въвеждане на локални ограничения, са десет области - Враца, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, София-област, Плевен, Бургас, Хасково, Сливен. Вчера министърът говореше за осем области в тежко положение, а днес - за девет. (Новите данни можете да видите тук).

Правилото, което никой не спазва

"Стремим се към числото 120 на 100 000, тъй като сме се убедили, че при него няма проблем за нашата система на здравеопазване. Когато заболяемостта надмине 200 на 100 000, започваме да имаме затруднения. Затова, следейки 14-дневната заболяемост, предприемаме стъпки на разхлабване. Ако има увеличение на случаите, затварянето започва от последно отворените сектори", обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов на 28 януари.

Ред на разхлабване на мерките

На 1 март бяха отворени ресторантите и заведенията за хранене и развлечения с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, които са планирани за отваряне от 1 април. Бе разрешено да възобновят работа и игралните зали и казината.

Децата от различните класове се въртят по график за присъствено обучение:

- от 4.02.2021 г. до 17.02.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 12 клас;

- от 18.02.2021 г. до 2.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас;

- от 4.03.2021 г. до 17.03.2021 г.  – присъствено се обучават учениците от 6, 9 и 12 клас.

На 1 февруари бяха отворени моловете, фитнесите и кината.

  Изтичник: Сега

Свързани статии