Актуално

На фокус

Вълчев: Големите ученици в училище от 18 януари

Вълчев: Големите ученици в училище от 18 януари

04.01.2021

Дневник

1240


Следващата седмица ще се обсъдим и ако има подобряване на ситуацията и е възможно частично връщане на учениците, то ще бъде от 18-и. Това каза образователният министър Красимир Вълчев.

Причината това да не стане още на 11-и е, че трябва да мине една пълна седмица на присъствено обучение и да се проследи развитието на ситуацията преди да се вземе решение. „Ситуацията може да се подобри, може да се влоши, заради празниците или новия щам..Ако се подобри, ще пристъпим на режим на редуване – една част от учениците да са вкъщи, една в класните стаи.”, каза Вълчев.

Студентите също ще могат да се върнат обратно в аудиториите при трайно намаляване на заболелите. „Искам по-голяма част от учениците и студентите да се върнат, но това трябва да се разумно решение. Към днешна дата смятаме, че е разумно децата в предучилищна възраст и малките ученици да се върнат в училище.”, заяви Вълчев.

Просветният министър уточни, че заповедта му, с която учениците от 5-и до 12-и клас ще учат в електронна среда до 31 януари, е съобразена със заповедта на здравния министър, според която се преустановяват присъствените занятия до края на месеца „Това не означава, че големите ученици ще бъдат на електронно обучение до 31 януари.”, каза Вълчев и допълни, че ще се решава седмица за седмица.

Следващата седмица от 11-и януари обаче ще бъдат разрешени някои дейности - държавните изпити по професия, олимпиади, които не могат да са онлайн.

Днес в класните стаи трябваше да се върнат 247 000 ученици от първи от четвърти клас, като много малък процент от техните родители са подали заявления малчуганите да продължат да учат онлайн. „От общо 1300 подадени заявления за преминаване към електронно обучение 704 са на ученици от 1-4 клас.”, посочи Вълчев. Той обясни, че се наблюдава и обратното движени и една част децата, които са подали заявления в началото на годината за онлайн обучение, вече се връщат към присъственото.

По думите на министъра имало достатъчно учители, които да преподават на децата от начален етап.В банката със заместващи учители има 2 400 души, които също били готови да помогнат. Все пак, ако няма достатъчно начални учители, от МОН са изпратили препоръка до училища приоритетно да провеждат часовете от тематичното разпределени и ако се наложи да се жертва целодневната организация и учителите от занималните да водят редовните часове. Дейностите по интереси  също било препоръчително да се отложат за пролетта, тъй като тогава щели да бъдат по-ефективни.

Просветният министър обясни още, че от днес започват да се правят списъци с желаещите да се ваксинират педагози. Той трябва да бъде готов до петък. Очакванията на Вълчев са около 32 000 училите или 1/3 да пожелаят да се ваксинират.

Днес присъствието се възстановява и в детските градини. Вълчев обясни, че нямат обобщени данни, от постъпилата информация от отделните области става ясно, че около 60% от децата са се върнали. Министърът допълни, че по решение на общините отсъствията на малчуганите в задължителна предучилищна възраст могат да се извиняват служебно. Той посочи, че това е направено за около 50 общини.

Свързани статии