Актуално

На фокус

Властта: Оградата по границата е пробита, обрасла и без датчици

Властта: Оградата по границата е пробита, обрасла и без датчици

19.08.2021

Втори фронт

1780


Оградата по границата, на която се разчита да спре мигрантска вълна, има сериозни проблеми, има големи пробойни, на места се е свлякла, част от датчиците не работят, има растителност, която избуява и руши съоръжението из основи.

Тази мрачна картина бе нарисувана от председателя на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност пред Би Ти ви. В общи линии подобни бяха и констатациите на президента Румен Радев при посещението му в Елховско.

„Истината е, че има много проблеми. Още в началото на годината получих информация от мои близки и приятели, част от тях служители в гранична полиция, че оградата по границата не е наред и в нея има сериозни пробойни, на места се е свлякла, част от датчиците не са в добро състояние и не работят“, обяви Радулов на въпрос готова ли е страната ни да посрещне нова мигрантска вълна.

В понеделник той е говорил с главния секретар на МВР Петър Тодоров и с шефа на Гранична полиция Деян Моллов, които са били на обиколка по границата. „Оказа се, че част от нещата, за които знаех, са съвсем основателни – има проблеми в охранителните системи, има проблеми в датчиците и охранителните системи, има дупки в граничното съоръжение. Но има и друг проблем, за който не са мислили, тези които са създавали оградата – растителността бясно израства и изкъртва оградата от основи. Скоро ще има много повече дупки в оградата“, уточни Радулов.

Той обяви още че, че при последните акции на полицията през последните седмица в центъра на София и в околностите на града намират големи групи нелегални мигранти и по-голяма част от тях са от Афганистан.

Само преди дни и президентът предупреди, че има голяма драма с оградата. „Има много логистични дейности. Т. нар. възпрепятстващо съоръжение – оградата, на редица места е компрометирана, това трябва да се възстанови, в същото тя се превзема агресивно от растителност и иска непрекъсната поддръжка. Изградената система за наблюдение не функционира на определени места", констатира той. По негови думи това искало обновяване и не можело да стане само със силата на областните управители, които са натоварени да осигурят поддръжката на оградата.

Според Радев трябвало да се осигурят достатъчно средства на ГД „Гранична полиция“ и на МВР, "така че те да поемат този ангажимент, но при гарантирано финансиране". "Те знаят най-добре на какви места на какво обгрижване подлежат. Що се отнася до падналата ограда, отговорете си на въпроса: Ние чакаме от години проверка от прокуратурата какво стана със строежа на оградата", заяви още държавният глава.

Той припомни, че оградата трябваше първоначално да е двуредова ограда, а сега е едноредова и е 4 пъти по-скъпа."Нека да започнем отговора оттам ще има ли яснота каква е истината в строителството на това съоръжение и оттам да си отговорим защо няма средства за неговата поддръжка“, заяви Радев.

БУРГАСКА ОБЛАСТ ВЗИМА МЕРКИ СРЕЩУ МИГРАНТСКА ВЪЛНА

Бургаският областен управител проф. Мария Нейкова организира работна среща, на която ще присъстват представители на гранична полиция Бургас и Елхово.

Ще бъдат набелязани конкретни мерки и предложения за справяне с мигрантската криза по границата, които ще бъдат внесени за разглеждане и одобрение в МВР, съобщкават от областната администрация.

„Важното е да вървим преди събитията, а не след тях. Действията и решенията ни не трябва да са рефлекс върху вече настъпила криза. Трябва да предотвратим всеки опит за нарушаване на българската граница, да обезпечим екипите, които работят денонощно на терен, с необходимото оборудване и средства“, каза областният управител.

ПАЛАЧИНКАТА СЕ ОБЪРНА

Преобръщането на палачинката, тоест превръщането на ГЕРБ в опозиция, кардинално смени мирогледа на партията по темата. Тя вече обвинява правителството в тайно разкриване на бежански центрове - нещо, за което самата ГЕРБ бе обвинявана, докато управлява. "Ремонтират се лагери и подготвят терени, които да приемат бежанци и мигранти - без никаква прозрачност и отчетност пред българското общество", заяви депутатът Христо Гачев от парламентарната трибуна днес.

  Източник: СЕГА

Свързани статии