Актуално

На фокус

Вижте скандалното видео, което ядоса Северна Македония (ВИДЕО)

Вижте скандалното видео, което ядоса Северна Македония (ВИДЕО)

13.06.2022

Втори Фронт

3822


Шега на албанския премиер Еди Рама предизвика лавина от гневни реакции в Република Северна Македония.

Случката е от петък вечер в Гърция, когато балкански лидери се срещнаха с канцлера на Германия в рамките на годишната среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Като домакин, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис представи министър-председателите на РС Македония и Албания на Олаф Шолц. Камерите обаче запечатват как Еди Рама, известен с духовитите си изказвания, решава също да се включи в презентацията.

И докато Димитър Ковачевски и Шолц се ръкуват, Рама заявява с широка усмивка на германския канцлер, че Ковачевски е министър-председател „на бъдеща Западна България“.

Първоначалната реакция на всички, включително на македонския премиер, бе смях. В Скопие обаче изобщо не се забавляват от случката.

Опозиционната партия ВМРО- ДПМНЕ определи случилото се „като голям скандал“ и настоя за оставка на правителството. В същото време от кабинета на Еди Рама заявиха, че думите му са били „сарказъм към България и ирония към Европейския съюз“.

Малко по-рано през седмицата албанският премиер отново прикова вниманието. В рамките на обръщението си на срещата на върха на инициативата „Отворени Балкани“ в Охрид той определи България като „мъж с проблеми“ и отбеляза, че ако „невестата ЕС“ е готова за сватба с „младоженеца Балкани“, страните от полуострова са готови да чакат, но ако не е готова, те ще се справят с това.

КОМЕНТАР НА АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ:

Еди Рама, министър-председател на Албания, преподава на канцлера на Федерална република Германия Олаф Шолц урок по политическа география на Балканите, наричайки т.нар. Република Северна #Македония

[video]

 

Източник: tvmedia.bg

Свързани статии