Актуално

На фокус

Витанов: Байдън бил казал, че ковидът е свършил - САЩ са пред избори

Витанов: Байдън бил казал, че ковидът е свършил - САЩ са пред избори

21.09.2022

Втори фронт

97


Прогноза за ковид обстановката в страната ни направи и днес математикът Николай Витанов. Той отново напомни за следващата област, която е под риск след увеличението на новозаразените.

„Базовото репродуктивно число е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо,“ пише той.

Ето и цялата прогноза:

"Добрите новини все още продължават. Вълната си отиде. Стойностите на индексите са около минималните си нива, след което се очаква да започне повишение. Хомеостазисът държи. Синята зона достига максималния си обхват.

Процесът на засилена непредпазливост продължава. Знаете, прогнозата е, че този процес няма да наруши хомеостозиса на системата до края на септември, до изборите и седмица до 10-на дни след това. След това ще почне да идва сметката. Гледайте сега, дали прогнозата ще се изпълнява или не.

Що се отнася до текущото състояние – спряхме дя вървим надолу. Смазахме лятната вълница и тя си замина. Ида есенно – зимната вълна. Не вълница – вълна.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 69. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 75 дни. До изборите и след това. Други очаквания – продължаване на прогнозата за стабилност на сценарий Празни болници за повече от 75 дни. Но нека да направи 75 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 106.96 на 100 000. Започна бавно да расте. Хомеостазисът държи, както ви бе и прогнозирано. Но също ви бе прогнозирано, че безсмъртният Ганьо – непазещ себе си и окалните и сеещ зараза, ще унищожи този хомеостазис. Ето – почва се полека. Писах ви вече – процесът ще бъде бавен. Горката система ще се съпротивлява колкото може. Но както знаете, Ганьо успешно разрушава всичко, което го пази и после трябва да се намери друг да му е виновен.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Лятната вълница грохна. Точно според прогнозите. И понеже прогнозите бяха точни, нито народът беше затворен, нито бизнесът спря, нито сезонът по морето пострада. Сезона по морето е силен, но вие, които четете тези сводки, никак не сте изненадани – това беше и прогнозата. Сега обаче сме в предверието на есенно-зимната вълна.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 173 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.90. Под 1.00 е. Обхватът на заразата се свива. Знаете – оттук нататък ще има разширявания и свивания. На това в науката му казваме зиг-заг нестабилност. Базовото репродуктивно число е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо.

Днес – базово репродуктивно число под 1 – Ганьо – неефективен

За тази седмица

дни с число под 1.00 : 2

дни с число над 1.00 : 1

Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, и безсмъртен балкански юнак. Посъветваха ме да махна умен и красив, защото имало политически оттенък, а множеството Ганьовци не били нито умни, нито красиви. Мъдър съвет, следвам го. Обаче ефективността на Ганьо расте. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте. Та като дойде вълната и Ганьо почне да търси кой да му е виновен, вие му понапомнете как ефективността му бавно е почнала да расте още от началото на септември.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.18

София-град - 0.19

Пловдив - 0.16

Бургас - 0.18

Варна - 0.12

По южните граници

Благоевград - 0.16

Кърджали – 0.13

Смолян - 0.22

Хасково - 0.23

Ямбол – 0.18

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Ако забелязвате обаче, стойностите на този индекс замръзнаха. Не щат да падат повече. Това означава, че клъстерното разпространение спира да се свива. Но, индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Изобщо не се запали дифузното разпространение. Минахме добре през вълницата. Както видяхте, мерките спряха похода към дифузното разпространение. Демонстрира ви се какво е контрол на ситуацията на основата на математическо моделиране.

За страната, индексът е около 5.5 пъти под критичната стойност. Успяваме. Дифузното разпространение го няма, клъстерното спря да отслабва, но още е на ниско ниво.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 173 дни. Прогнозата беше – ще издържи 180 дни. Гледаме.

За сведение - индексите в още няколко области

Разград - 0.10

Русе - 0.22

Силистра - 0.19

Сливен - 0.18

София-област - 0.20

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна.

Няма дифузно разпространение. Няма. Никъде.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 29

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

под 6% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 556

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Под 12%. Доста е ниско

Прогнозата за септември я знаете. Сценарий Празни болници ще е стабилен и през септември. Навреме наложените мерки прегазиха вълницата и вкараха системата в хомеосазис с ниска заболеваемост. Мерките се махнаха, но хомеостозисът ще издържи достатъчно дълго, за да е стабилен сценарий Празни болници през септември и да няма особени проблеми да изборите и около 2 седмици след това.

4. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.

5. Заключение от проверката - и днес, 173 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Индексите обаче спряха да падат. Прогнозата я знаете – септември ще е спокоен. Болниците няма да се напълнят. И другата прогноза я знаете – Ганьо работи. Не може да има нещо, което да го пази и да му облекчава живота. Трябва да се разруши. И веднага трябва да се намери друг да му е виновен. Е, гледайте какво ще става.

7. Днес – пак картата за 14 дневната заболеваемост. Писах ви вече, че ситуацията в София-град ще се влошава. Така и става. Виждате обаче на кратата, че влошаването ще започне да се предава и на съседните области. Та не се чудете, ако проблемите най-напред се появят в западна България.

Ама Байдън бил казал, че Ковидът свършил. Съединените щати са пред избори. Както и навсякъде и там управляващите говорят, че всичко е по мед и масло, а опозицията опитва да им вади кирливите ризи. Моят коментар на това е много кратък: Winter is coming.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас."

    Източник: glasnews

Свързани статии