Актуално

На фокус

Високо напрежение в Минеаполис - полицията уби чернокож "по погрешка"

Високо напрежение в Минеаполис - полицията уби чернокож

14.04.2021

Втори фронт

636


Напрежението в района на Минеаполис остава високо след новото убийство на чернокож от полицията в града в северния американски град Минесота, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Полицията междувременно обясни инцидента с думите, че служителката на реда "по погрешка" е застреляла 20-годишния Донти Райт, като объркала огнестрелното си оръжие с тейзъра си (несмъртоносно електрошоково оръжие).

Инцидентът съвпадна с процеса за смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис през май миналата година - убийство, което предизвика вълна от протести в САЩ срещу расизма и полицейското насилие. Отправяне на призиви за спокойствие, въвеждане на полицейски час и разполагане на войници от Националната гвардия - властите засилиха мерките за сигурност в града, за да не пламне.

"Стрелба по непредпазливост"

На пресконференция вчера началникът на местната полиция Тим Ганън той показа кадри от фаталния арест, на които се чува как жената казва, че е използвала своя тейзър (несмъртоносно електрошоково оръжие). Според Ганън станалото е стрелба по непредпазливост. На записа се виждат трима полицаи около спряла кола. Когато друг полицай се опитва да сложи белезници на 20-годишния Донти Райт, следва боричкане. Чува се как полицайката няколко пъти извиква "Тейзър!", преди да произведе един изстрел, след което колата потегля.

Впоследствие автомобилът се удря в друга кола на няколко пресечки, а простреляният шофьор е мъртъв. Райт бил спрян за нарушаване на пътните правила в неделя следобед. При проверката се оказало, че има заповед за арест срещу него. Полицаите се опитали да го задържат, но той се върнал в колата си.

Байдън: Разбирам мирните демонстрации, но няма оправдание за насилието

Още в неделя започнаха протести. Демонстранти замеряха с камъни полицейски коли и скачаха върху тях, а полицията отговори с гумени куршуми, сълзотворен газ и шокови гранати. Кметовете на Минеаполис и на неговия град близнак Сейнт Пол въведоха извънредно положение и полицейски час от 19 ч. в понеделник (3 ч. българско време днес), за да не допуснат нови размирици след предишната нощ на сблъсъци и грабежи.

"Мирните демонстрации са разбираеми" след "трагичната смърт" на Донти Райт, каза президентът Джо Байдън. Той прояви разбиране към "гнева, болката и страданието сред чернокожите". "Няма абсолютно никакво оправдание" за насилието, подчерта в същото време Байдън и призова жителите на Минеаполис да запазят спокойствие.

Насрочени мачове на местните професионални отбори по баскетбол, хокей и други спортове бяха отложени.

Трагичният инцидент разпали отново гнева в Минеаполис, където се води процесът срещу бившия бял полицай Дерек Шовин, притискал на 25 май миналата година с коляно врата на чернокожия Джордж Флойд, който починал.

 Източник: ДНЕВНИК

 

Свързани статии