Актуално

На фокус

Вирусолог: Ваксините действат срещу "Делта" щама

Вирусолог: Ваксините действат срещу

29.06.2021

Втори фронт

749


Новозаразените с коронавирус у нас са 115 души за последното денонощие, което е с 99 повече от вчера. Това се вижда от данните на Единния информационен портал за борба с инфекцията. Направени са 20 035 теста и така положителни отново са под 1% от взетите проби. Общо от началото на епидемията 394 242 са излекуваните.

Активните случаи са 9 364. Хоспитализираните с COVID-19 към днешна дата са 1 517, от тях 186 са в интензивни отделения.

За последното денонощие битката с болестта са загубили 13 души.

От началото на пандемията заразените у нас са общо 421 646, а починалите - 18 040.

Българите със завършен ваксинационен цикъл са общо 790 971. Дозите ваксини, поставени до момента у нас, са 1 735 675. През последното денонощие са поставени 8 102 дози.

7 области в България са без COVID-19.

НОВА ВЪЛНА - В КРАЯ НА ЛЯТОТО

"Напълно е възможно да има и още хора, инфектирани с "делта" (индийски) и "бета" (южноафрикански) варианти на COVID-19 у нас", смята проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН. "Да, тези варианти се разпространяват по-лесно и в някаква степен биха могли да намалят имунната защита. Все още нямаме категорични данни за тежестта на заболяването", допълни тя пред БНТ.

"Във всички случаи обаче, вариант, който се разпространява по-лесно, би могъл да повиши броя на хоспитализираните", каза експертът.

"Това, че случаите са по-малко у нас е един сигнал, че трябва да използваме този момент, за да се подготвим и евентуално да предотвратим една по-сериозна ситуация в следващите месеци, и да ограничим тяхното разпространение с всички мерки, включително чрез ваксини", обясни проф. Александрова.

"Данните показват, че индийският и южноафриканският вариант могат в някаква степен да преодолеят тази защита, но казвам в някаква степен и в никакъв случай не отменят действието на ваксините", подчерта вирусологът.

"Още през април, когато за първи път бяха регистрирани такива случаи във Великобритания, техните специалисти предупредиха, че все още има много хора, които не са достатъчно защитени с ваксини", допълни проф. Александрова. Тя посочи, че има идея с помощта на изкуствен интелект да се предвидят и мутациите на този вирус за в бъдеще.

Междувременно други специалисти прогнозираха, че нова вълна на коронавирус с доминиращ вариант "Делта" вероятно ще има у нас в края на лятото. Очаква се броят на случаите да започне да се повишава през септември или началото на октомври.

Към момента в България са официално установени осем случая на щама "Делта". За седем от тях Националният център по заразни и паразитни болести съобщи в сряда. Преди това имаше потвърден случай в Плевенско. Смята се, че "Делта" е около 60% по-заразен от първоначалния вариант, както и от появилия се по-късно британски, който в момента е доминиращ у нас.

"Вероятно към края на август, най-късно началото на септември, ни очаква подобна вълна каквато се развива в другите държави", заяви пред Нова телевизия епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

При тях обаче клиничната картина е много по-лека", обясни вирусологът.

  Източник: frognews

Свързани статии