Актуално

На фокус

Вигенин: Начинът на работа в Народното събрание е напът да отврати избирателите от изборите

Вигенин: Начинът на работа в Народното събрание е напът да отврати избирателите от изборите

29.04.2021

Втори фронт

661


Всяка една от партиите имаше своите причини да не подкрепи вчерашния дневен ред. Причините БСП да не го направи са следните - първо, в този му вид този дневен ред не отговаря по никакъв начин на очакванията и нуждите на обществото и второ - законопроектите, които внесе БСП още със свикването на парламента, не видяха никакъв ход. Ние нямахме друг изход след опитите ни в последните дни да направим нещо по въпроса, да дадем ясен сигнал на ръководството на парламента и на партиите, че по този начин не може и ние не можем да бъдем съучастници в подобна злоупотреба с българското Народно събрание.
Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на “БСП за България“ Кристиан Вигенин в ефира на БНР като добави: „В резултат на това, което направихме вчера, наши законопроекти бяха включени в работата на комисиите.“ Той даде пример с предложението на левицата правителството да започне преговори за внос на ваксината „Спутник V“.

„С това, което направихме, ние постигнахме целта си, но парламентът работи по един ненормален начин, политическите формации са вече с поглед в предстоящите предсрочни избори и всяко едно гласуване се интерпретира по най-безобразен начин“, категоричен бе Вигенин като допълни, че БСП е абсолютно принципна и последователна в ангажиментите си към избирателите.

На въпроса как се организира дейността на Народното събрание, Кристиан Вигенин обясни: „Начинът, по който се работи в това Народно събрание, е напът да отврати изобщо избирателите от изборите и парламентарния процес. Не може в едно НС да няма никакъв адекватен диалог между политическите формации. Не всяка формация да се опитва да използва в свой личен, егоистичен политически интерес възможностите на парламента. Пропаганда през парламента трябва да спрем да правим по този изключително груб начин.“

„Ако един закон бъде приет, което не е невъзможно, той остава да действа и след края на Народното събрание. Има работни дни това да се случи, стига да има желание.“
Вигенин даде пример с практика, която левицата отхвърляше в предишния парламент, а именно - едно бързо и често некачествено законодателство, което беше запазена марка на ГЕРБ - закони да се вкарват за ден-два, се оказва, сега същото нещо се опитва да направи “Има такъв народ“ /ИТН/ с Изборния кодекс.


„Защо е това бързане, при положение, че всички сме приели, че промени в закона ще има, но е добре нещата да се огледат внимателно“, коментира зам.-председателят на Народното събрание.

„Няма да успеете да деморализирате БСП с тази пропаганда, която върви и в двете посоки. Ние сме принципна и последователна партия и ще останем такава, независимо какви опити се правят да бъдем поставени в някакви невъзможни коалиции и сговори“, категоричен бе Вигенин.

Относно третия мандат Вигенин заяви, че левицата няма притеснения дали той ще бъде връчен на тях или на някой друг. „Има си процедура, не се месим в работата на президента. Ако го даде на нас, имаме решение на Националния съвет, което гласи, че ще се събере ръководството и ще реши как да подходи. Никакви приказки няма да има за коалиции с ГЕРБ и ДПС“, обясни социалистът като допълни: „При нас нещата се случват демократично и в резултат на решение на органите. Такова нещо не видяхме при ГРЕБ и при ИТН.“

На финала на участието си Кристиан Вигенин заяви, че ако мандатът бъде даден на някоя от другите формации, и те поискат среща с БСП, левицата отново ще събере своите органи, за да вземат решение.

 Източник: frognews

Свързани статии