Актуално

На фокус

Вицепрезидентът на САЩ се имунизира на живо по телевизията + (видео)

Вицепрезидентът на САЩ се имунизира на живо по телевизията + (видео)

19.12.2020

Glasove

8723


Американският вицепрезидент Майк Пенс се ваксинира срещу Ковид-19 и това бе предавано на живо по телевизията, за да бъдат убедени скептиците, които не вярват в безопасността на ваксината. Заедно с него се ваксинираха съпругата му Карен и главният здравен инспектор на САЩ Джероум Адамс.

Администрацията на президента Доналд Тръмп форсира одобряването на първите създадени ваксини срещу коронавируса, за да може имунизациите да започнат по-рано, отколкото дори някои хора в администрацията смятаха за възможно. Самата кампания за бързо разработване на ваксината шумно стартира през пролетта с церемония в Розовата градина на Белия дом.

Но пет дни след началото на най-голямата в историята на САЩ ваксинационна кампания, Тръмп не е организирал никакви публични събития, за да приветства началото й. Самият той не се е ваксинирал.

Наблюдатели отбелязват, че Тръмп се е затворил в себе си след загубата на президентските избори през ноември и се е впуснал в безсмислена и безрезултатна кампания за оспорване на резултата. Това поведение на президента е любопитно, противоречи на стила му, а и на интересите му в момента, отбеляза по този повод Лорънс Гостин - професор по право от университета "Джорджтаун", който се занимава с изследвания в сферата на общественото здраве. Според Гостин Тръмп има основание да се гордее, че е заложил на две ваксини, създадени по най-модерни технологии, въпреки като цяло противоречивото му отношение към пандемията в САЩ.

Пенс обаче зае централно място в кампанията от самото начало. Той първо посети фармацевтичен завод, където се произвежда ваксината, а днес се ваксинира по телевизията.

Показното събитие се състоя в т.нар. стара сграда на изпълнителната власт, където е бил офисът ни президентите преди построяването на Белия дом. За поставянето на инжекциите бяха дошли трима медици от Националния военен медицински център "Уолтър Рийд" край Вашингтон, където неотдавна президентът Тръмп бе лекуван от Ковид-19.

 Източник: Гласове

Свързани статии