Актуално

На фокус

Вече сме на второ място по интензивност на смъртните случаи в света и първи на Балканите

Вече сме на второ място по интензивност на смъртните случаи в света и първи на Балканите

25.03.2021

Втори Фронт

861


Определилият се като лош вестоносец ген. Венцислав Мутафчийски поднесе още една неприятна новина. За последната седмица нарастването на заразените на 100 000 души е с 23%.

Надминахме върха си от 23.11. 2020 г. още онзи ден. Сега сме над него, тогава върхът беше 667 заболели на 100 000, сега сме 679 на 100 000. Това каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Нарастването спрямо миналата седмица е с 23%, а за нарастването за 14 дни – 73%. По отношение на смъртността, миналата седмица ви съобщих, че има много стръмно нарастване. В момента има колебание в нарастването, само 5%. Но все пак за 14 дни се запазва висок процент – 53 %“, допълни той.

Ген. Мутафчийски подчерта, че по отношение на заетостта в болниците има нарастване на случаите със 17%.

„За последната седмица от 7 800, сега са 9 125, а в интензивните нарастването е с 22%. Интензивността на нарастване на смъртните случаи все още е висока и България премина от трето на второ място в света след Унгария“, заяви шефът на ВМА, пише bgonair.bg.

„Третата вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели семейства са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения“, това каза здравният министър Костадин Ангелов.

„Тази трета вълна е по-различна от втората и със следното – медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинацията, не се разболяват и не боледуват. Именно с това осигурихме възможността при третата вълна да няма недостиг на медицински персонал в лечебните заведения“, каза още здравният министър.

За периода от последните 14 дни страната ни се нарежда на 6-о място по заболяемост в Европейския съюз и на 2-ро място на Балканите. По смъртност сме на 4-о място в ЕС и на 1-во на Балканите. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ако не спазваме мерките, случаите на COVID-19 и починалите ще се удвоят“, предупреди той.

В страната най-сериозно засегнатите области са Бургас, Силистра, София, Враца и Плевен. Най-ниско е разпространението на заразата в областите Търговище, Разград, Кърджали, Видин, Пазарджик.

 Източник: onovini.eu

Свързани статии