Актуално

На фокус

Вече се молим българският пенсионер да успее да иззимува

Вече се молим българският пенсионер да успее да иззимува

01.12.2022

Димана Дойчинова

894


70 лв. коледна добавка към пенсията си ще получат всички пенсионери у нас.

Зачудих се какво може да напазарува един пенсионер с тези пари, имайки предвид нивата на инфлацията у нас. Инфлация, каквато не сме имали от далечната 1998 г.

Официалната статистика е стряскаща, какво остава за неофициалната. Според Статистическия институт 18,7% е инфлацията за месец септември. При малката потребителска кошница официалните данни са още по-тревожни – тя се ускори до 19,7%.

Ако някои се чудят какво точно значи малката потребителска кошница – това е социално-икономическа норма, в която влизат 100 най-важни храни и услуги, без които физическото ни оцеляване би било невъзможно – например хляб, вода, отопление, ток и др.

Винаги съм си мечтала политиците да дадат своите интерпретации на клишета като енергийна бедност. Или да анализират защо в обществения живот навлезе израза „работещи бедни“ Но за това друг път.

Та, със 70 лв. по мои изчисления възрастните хора у нас могат да си купят половин кубик дърва.

Или 1 кило кашкавал (знам, че звучи нереално, но е истина – един килограм кашкавал по БДС струва 35 лв. Намира се и кашкавал за по 25 лв. килото, но подлагам качеството му на сериозно съмнение). Към него добавям 2 малки пакетчета масло от по 125 гр. Бройката вече гони 4 лв. Пакет масло от 250 гр. е около 7-8 лв. (Впрочем, наскоро имах много интересен разговор със собственичка на малък хранителен магазин в столичния кв. „Слатина“. Тя ми сподели, че от години не продава маргарин, защото е чела за нездравословните му свойства. Напоследък обаче все повече хора я питат за маргарин. Рядко някой купувал масло. Тъжно!)

1 бутилка прясно мляко също доближава 4 лв., а кисело под 1,50 лв. не се среща.

Бутилка олио около 6 лв., от по-добрите рафинерии е и по-скъпо – растителната мазнина задължително присъства в домакинството на пенсионерите.

Сирене – 1 кг. между 20 и 25 лв.

(За лукс като месо въобще няма да става дума. Цените на месо, кайма и колбаси са станали непосилни за пенсионерите. Също така на шоколадови изделия, при захарта се наблюдава сериозно увеличение).

При всички случаи по-добре е с добавка, отколкото без. Въпросът е, че последните няколко месеца сякаш парите загубиха своята стойност. Все повече семейства изпитват затрудения да живеят нормално и да отглеждат децата си, какво остава за старците, които са градили тази държава.

Пенсиите и заплатите у нас са обидни. Обидни, както на фона на инфлацията, така и на фона на европейските възнаграждения. Да не говорим, че голяма част от храните и услугите в ЕС са с драстично по-поносими цени, отколкото в България.

Никой не заслужава старини като тези у нас.

Тъжно е.

Преди няколко години бях на круизен кораб – обиколка от Италия-Испания-Франция-Португалия-Мароко (Северна Африка). За моя най-голяма изненада на пътешествието нямаше толкова млади хора, колкото пенсионери от Западна Европа.

Всички те изглеждаха добре, усмихнати, в настроение, добре облечени, с направени зъби. Някои жени носеха перли и бяха с доста добре поддържан вид. Съпрузите им бяха най-често с костюми и също с доста ведро излъчване. Наслаждаваха се на всяка държава, в която корабът спираше. Снимаха се, смееха се.

Опитах се за миг да си представя ще доживем ли времена, в които българските пенсионери ще могат да си позволяват подобни приключения.

Днес, няколко години по-късно се замислям – ще доживеем ли времена, в които нашите пенсионери няма да мизеруват и ще изкарват спокойно студените месеци. Както се казва – вече се молим да иззимуват.

Източник: Tvmedia.bg

Свързани статии