Актуално

На фокус

Ватиканът: Хомосексуалността е грях и еднополовите бракове не могат да бъдат благословени

Ватиканът: Хомосексуалността е грях и еднополовите бракове не могат да бъдат благословени

15.03.2021

Втори Фронт

1040


Ватиканът потвърди в понеделник, 15 март, доктрината на Католическата църква, която разглежда хомосексуалността като „грях“ и потвърди невъзможността двойките от един и същи пол да получат тайнствата на брака, запазени за „неразривния съюз между мъж и жена“, пише "Фигаро", позовавайки се на АФП.

Ватиканската институция, отговорна за изразяването и съхраняването на католическата догма, Конгрегацията за доктрината на вярата, публикува отговор на въпроса: „Има ли Църквата властта да благославя съюзите на лица от един и същи пол? "Не", обявява конгрегацията в своя документ, подписан от кардинал Луис Ладария, префект на този мощен офис.

„В някои църковни кръгове днес се разпространяват проекти и предложения за благословии за съюзи между хора от един и същи пол“, пише Конгрегацията в преамбюла на текста, целящ да изясни официалната позиция на Ватикана. „Когато се призовава за благословия на определени човешки взаимоотношения, е необходимо [...] благословеното да бъде обективно и положително наредено да получава и изразява благодат, според целите на Бог [...]. Следователно само реалностите, които сами по себе си са предназначени да служат на тези планове, са съвместими със същността на благословията, дадена от Църквата “, заявява Конгрегацията.


„Бог не спира да благославя всеки един от синовете си [...]. Но той не благославя, нито може да благославя греха ”. „Църквата не разполага, нито може да разполага с властта да благославя еднополовите съюзи в посочения по-горе смисъл“, заключава Конгрегацията, като отбелязва, че папа Франциск е прочел и одобрил този текст, подчертава "Фигаро". 

Преди пет месеца репликите на папата, че „хомосексуалните лица имат право да бъдат със семейство“ предизвикаха полемика, преди Ватиканът да уточни, че Франциск по никакъв начин не е поставил под въпрос догмата за брака като съюз между мъж и жена, припомня още изданието.

 Източник: glasove

Свързани статии