Актуално

На фокус

Василев разби лъжите на ГЕРБ за вдигане на данъци: България не въвежда 15% данък печалба!

Василев разби лъжите на ГЕРБ за вдигане на данъци: България не въвежда 15% данък печалба!

05.07.2021

Втори фронт

1784


България няма да въвежда 15% корпоративен данък, данъкът остава 10%. Това обяви министърът на финансите Асен Василев на извънреден брифинг по повод оповестеното по-рано днес на пресконференция на ГЕРБ. Той определи като "злонамерени" твърденията на ГЕРБ, че България тихомълком се е съгласила с предложението на ОИСР и Г-20 да се уеднакви ставката за данък печалба във всички страни в размер на 15%.

На пресконференция днес ГЕРБ попита кой разреши корпоративният данък у нас да се вдигне до 15%. Томислав Дончев обвини служебното правителство, че се държи като избрано от парламент с хоризонт поне два мандата. Той посочи, че на 30 юни като 17 точка от дневния ред МС е гласувала позиция да подкрепи инициативата на ОИСР, без обществено обсъждане и без оценка на въздействието.

"Минималната данъчна ставка от 15% ще важи само за международни компании, които работят в повече от една държава и имат обороти над 750 млн. евро евентуално в бъдеще. Нито една българска компания няма да бъде облагана с 15%, дори и да има обороти над 750 млн. евро. Т.е. оставаме на 10% данък", заяви министър Василев.

Все пак Василев посочи, че у нас подобна промяна би засегнала няколко мултинационални компании, като например търговските вериги.

Той поясни, че разговори за единна корпоративна данъчна ставка се водят от повече от четири години, като идеята е да се преустанови избягването на данъци от международните компании, които оперират в различни държави. "Този процес ще продължи още поне 4 години, защото трябва да се вземе решение от Европейската комисия, да се приемат евродирективи", заяви още Василев.

Предложението на ОИСР е прието от 130 държави. Три европейски страни са против него - Ирландия, Естония и Унгария.

    Източник: СЕГА

Свързани статии

Левицата