Актуално

На фокус

Васил Божков се надява до дни заповедта на Интерпол да отпадне и да се прибере (ВИДЕО)

Васил Божков се надява до дни заповедта на Интерпол да отпадне и да се прибере (ВИДЕО)

23.07.2021

Втори фронт

1432


 Васил Божков се надява да се прибере в България най-късно през август, защото местен съд вече е отхвърлил искането на българската прокуратура за екстрадицията му. Последна пречка е оставащата в сила заповед на Интерпол за арест. В интервю за Веселин Дремджиев пред ТВ+ той каза, че очаква тези пречки да отпаднат в близко време.

Божков каза, че е поставен под санкции на американския закон "Магнитски" единствено заради обвиненията, които му е повдигнала българската прокуратура. Напомни, че нито едно от тях обаче не е внесено в съда.

От думите му се разбра, че има свидетелства и документи, с които да подкрепи сигнала си до прокуратурата за рекет, корупция, изнудване и измъчване на хора от представители на предишното управление. Според него е престъпно бездействие на главния прокурор Иван Гешев да не разследва този сигнал, част от който е твърдението му, че лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и финансовият му министър Владислав Горанов са му искали рекет от 60 млн. лв., който са си поделили.

Гешев не беше попитан конкретно и не коментира последното обвинение на прокуратурата за престъпления срещу републиката, което, според служебния министър на вътрешните работи в момента Бойко Рашков, бетонира позициите му в Дубай, поради факта, че никоя държава не би се съгласила на екстрадиция по политически обвинения. Декларира единствено, че е невинен и че прокуратурата няма никакви доказателства за нещо, което не отговаря на истината.

По повод днешното съобщение на прокуратурата, според което е единственият от санкционираните по "Магнитски", който не е разпитан, за разлика от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, Божков отговори, че не е търсен за разпит. Добави, че има официален адрес и получава писма от съда, но не е бил потърсен от прокуратурата.

Божков изрази готовност да свидетелства пред всяка комисия, която го потърси, помолен да коментира сформираната днес в парламента комисия по ревизията, оглавена от Мая Манолова.

[video]

    Източник: ДНЕВНИК

Свързани статии