Актуално

На фокус

Васил Божков: Прокуратура, чрез говорителят си Сийка Милева, разпространява манипулации и откровени лъжи

Васил Божков: Прокуратура, чрез говорителят си Сийка Милева, разпространява манипулации и откровени лъжи

06.10.2021

Васил Божков, фейсбук

610


За пореден път българската прокуратура,  чрез говорителят си Сийка Милева, използва популярни български медии, за да разпространява манипулации и откровени лъжи по мой адрес. На 4 октомври 2021 г. във в. „24 часа“ беше публикувано нейно интервю, озаглавено „Ако закрият спецправосъдието, има риск да паднат запорите на 3 млрд. лева, вероятно свързани с престъпления“. Не желая да коментирам откровения политически натиск и политическите послания в интервюто, но не мога да не опровергая по най-категоричен начин лъжите за мен, които целят да бъда представен за виновно лице, в крещящо противоречие с основен принцип на правото във всяка цивилизована страна – презумпцията за невиновност. Още повече, че лъжите се изричат от най-високото стъпало на държавното обвинение в Република България – главният прокурор чрез неговия говорител.
Долната фактология е изложена от адвокатa ми, г-н Гасан Ел Дайе от уважаваната адвокатска кантора „Чарлз Ръсел Спийчлис“, чиито координати съм представил на всички български медии и с когото те могат да се свържат за потвърждение. 
❝ На първо място следва да се отбележи, че българските власти в лицето на специализираната прокуроратура изпратиха първоначално 7 (седем) искания за екстрадирането на г-н Васил Божков до съответните институции в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а след това добавиха още такива, за да достигнат те до общо 18 (осемнадесет). Това стана чрез министерството на правосъдието и министерството на външните работи на Република България. Но българската прокуратура никога не представи най-важните документи, свързани с тези искания, а именно: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, които е задължително да бъдат представени съгласно закона за екстрадиция в ОАЕ. Властите в ОАЕ чакаха повече от една година, за да получат тези основни документи за правосъдните органи в страната, но те никога не бяха изпратени.
 Най-висшият съд в Абу Даби, който е компетентният съд да разглежда делата за екстрадиция, се запозна с цялата преписка по исканията за екстрадиция, прегледа и оцени документите, изпратени от България, за да установи, че българските власти не са изпратили основните и най-важни документи в екстрадиционната процедура. Поради това съдът в ОАЕ окончателно се произнесе с отхвърлително решение по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване. Съдебният акт почива на две основания: 
 българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство и 
 обвиненията в престъпленията не са доказани.
 След произнасянето си, съдът в ОАЕ уведоми за решението си главната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички компетентни органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските власти в рамките на обичайния законов ред. Докато течеше екстрадиционното производство г-н Васил Божков имаше надлежно упълномощени адвокати в Дубай, ОАЕ. Връчвани са му и той е получил по законовия ред в страната и спазвайки международноправните обичаи над 20 призовки и съобщения от различни съдилища в България. До този момент, обаче, той нито е получавал, нито дори е правен опит за връчване на уведомления от българската прокуратура.
 Накрая, но не на последно място, г-н Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства страната, а след като Червената бюлетина на Интерпол бъде отменена, въпросът с неговата поискана екстрадиция окончателно ще приключи. Червената бюлетина за г-н Георги Попов беше отменена отдавна.❞
Надявам се, че с това слагам веднъж завинаги край на безсилните лъжи и спекулации на прокуратурата в България за твърденията, че се „укривам“, че „не могат да ме открият и да ми връчат призовка“, че „още чакат решение по исканията за екстрадицията ми“ и други подобни твърдения.
47

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания