Актуално

На фокус

Васил Божков остава на 20 000 гласа от парламента

Васил Божков остава на 20 000 гласа от парламента

06.04.2021

Втори Фронт

4740


Милиардерът в изгнание Васил Божков остава на около 20 000 гласа от бариерата за влизане в парламента. Резултатите на ЦИК при преброяване на три четвърти от протоколите сочат, че партията, с която се явява той - БНО, печели 3.08%, или 73 680 бюлетини. Сметките сочат, че финално формацията ще приближи съвсем близо границата за НС в реални гласове, но малко няма да й стигне да я преодолее. Може би това е основната причина, поради която Божков обяви веднага след края на изборния ден, че не признава резултатите.

Данните сочат още, че БНО се е представила добре в чужбина - печели 5.2% при преброени почти изцяло протоколи. Добър е резултатът на партията и в районите, където лично Божков води листата - в 23-и в столицата събира почти 4%, а в 25-и, където се състезаваха и другите лидери - над 5%. Партията е със стабилен резултат равномерно в станата - Пловдив и Бургас над 3%, Варна 2.5% и т.н.

Коалицията на Веселин Марешки и Валери Симеонов не се представя добре дори в своеобразните й морски столици. Съюзът на "Воля" и НФСБ, който в национален мащаб към момента има 2.5%, във Варна и Бургас печели по 4.5%. Резултатът край морето е над средния за страната, но далеч от амбициите. Така например в Бургас "Изправи се! Мутри вън!" и във Варна ВМРО събират около 2% повече, макар да нямат силни позиции като Симеонов и Марешки съответно в градовете.

  Източник: СЕГА

Свързани статии