Актуално

На фокус

ВАС върна за повторно разглеждане жалбата на ”Българско лято” срещу включването ѝ по ”Магнитски”

ВАС върна за повторно разглеждане жалбата на ”Българско лято” срещу включването ѝ по ”Магнитски”

02.08.2021

Втори фронт

827


Петчленен състав на Върховния административен съд върна за повторно разглеждане пред тричленен състав жалбата на партия ”Гражданска платформа Българско лято” срещу решението на Министерски съвет за включването ѝ в списък във връзка с наложените от САЩ санкции на български лица по закона ”Магнитски”, става известно от решение на съда. Това съобщи БТА.

В края на юни тричленен състав на ВАС отхвърля жалбата на партията за незаконосъобразност на решението на МС и прекратява производството по делото.

Актът на правителството, с който се създава списъка по санкциите "Магнитски", задължава министрите и другите органи на изпълнителната власт да предприемат незабавни мерки с цел администрациите и ведомствата, държавните и общинските предприятия, търговските дружества с държавно и общинско участие в капитала и дружествата, които те контролират, както и други лица, в които упражняват правата на държавата, да прекратят отношенията си с лицата от списъка и да не влизат в нови взаимоотношения.

Според настоящия петчленен съдебен състав ПП ГПБГ има правен интерес от оспорването и подадената жалба срещу решението на Министерския съвет е допустима за разглеждане. Като се допълва, че право да оспорват административните актове имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от тях, или за които те пораждат задължение.

Затова съдът отменя решението на тричленния състав в тази му част. Съдиите обаче отбелязват, че правилно е било отказано спиране на изпълнението на решението на МС.

Определението е окончателно.

  Източник: frognews

Свързани статии