Актуално

На фокус

Варна губи два музея, но печели...автомивка! Парадокси на властта и глупостта.

Варна губи два музея, но печели...автомивка! Парадокси на властта и глупостта.

23.03.2021

Втори Фронт

20026


“Ретро Музей” и “Музеят на восъчните фигури” напускат Варна и България. 
В същото време местната власт се хвали с “най-голямата автомивка” във Варна. Получава се следното - морската ни столица губи муези на световно ниво, но печели автомивка…
За този парадокс и за другите абсурди на властта и живота у нас разговаряме със създателя на двата единствени по рода си музея във Варна - Цветан Атанасов. 
Защо се стигна до това да избяга заедно с двата си музея от България? И какво е бъдещето на тези парчета история, които досега бяха събрани на територията на Варна за всички любители на миналото и туристическите атракции.

***

Ти обяви, че двата единствени по вида си музеи в България ще напуснат България. Моля те ни обясни какви са причините...честно, дори, ако трябва  с цифри и имена...

Цветан Атанасов:

Причините са безбройни, но най-фрапиращите са тези от последната година, в която ми забраняват да работя, затварят ме, не ти помагат реално с нищо и ти трябва да оцелееш. Как да стане това ? Това не е ли геноцид буквално ? Абсурдното е също, че не ме приемат като музей и не съм в равни позиции с другите музеи, примерно – общински и държавни, които са освободени от всякакви данъци и ДДС. Аз съм социален проект в така наречената Морска столица, която е туристическа дестинация. Или поне беше такава и би трябвало поне от Община Варна да видя някакво по-благонадеждно отношение. За съжаление и това не виждам 6 години вече. 

За едни реклами ме мотаят и лъжат постоянно. Разочарован съм тотално от всичко.

Кой е виновен, че България няма да има тези два музея вече?

Цветан Атанасов:

Бруталното отношение на властимащите, абсолютното безхаберие на местната управа и вероятно целият абсурд в държавата ни на всички нива.

Окончателно ли е това твое решение. Има ли начин то да се промени? Какво би могло да  спаси музеите и да ги запази тук?

Цветан Атанасов:

Решението ми е дори закъсняло. От години се мъча тук и не знам защо съм търпял досега. В България да правиш музей на световно ниво си е не предизвикателство, а лудост буквално. Не знам какво може да ги спаси музеите. Вероятно чудо ?!

Нека припомним за тези, които не помнят или не знаят – какво представляват и съдържат твоите музеи – кои са най-ценните ти експонати и какъв е международният отзвук към тях?

Цветан Атанасов:

Единият музей е – Ретро музей, който представя времената между 1944 – 1989 година. Има 70 автомобила в заводски вид и около 1 милион артефакта от времето на социализма. Всичко е чисто ново и повече от блестящо. 

Другият музей е „Музей – Восъчни фигури“. В него има вече 70 восъчни фигури като преобладават нашите български актьори от близкото минало – Калоянчев, Парцалев, Тодор Колев, Коста Цонев, Невена Коканова и много други. И двата музея са много емоционални като преживяване и се харесват както от българите така и от западните и други туристи.

Кои чужди политици са оценили това, което си направил с музеите? А български?

Цветан Атанасов:

Най-значимият политик от чужбина, който ни посети беше, Министър-председателят на Израел – Бенямин Нетаняху. Българските политици като цяло са по-предпазливи, да не кажа страхливи. Почти никой от водещите български политици не ни е посещавал.

Може ли да кажем в няколко изречения – защо тези музеи са от значение не за  теб лично, или за запалени фенове на темата, а за България въобще?

Цветан Атанасов:

Ами това е нашата история. Хубава-лоша, нашата история е. Ние сме живели по това време и всеки сам може да си прецени какво е било. Виждам огромното възхищение на туристите. Никъде в света няма по-хубав, голям и толкова качествен музей от соц. периода. Получавал съм поклон дори от собственик на музей в Белгия. Това не е ли признание ?

А какво би казал на тези, които скептично ще кажат – държавата не му е длъжна, това е  частен бизнес, всички са закъсали и няма защо към тези музеи да има специално отношение...

Цветан Атанасов:

Първо това не е бизнес. Ако има желаещи да ми станат съдружници, да заповядат. Това е мега социален проект. Нали Варна е туристическа дестинация. Не е ли логично едно по-хуманно отношение, отколкото варварско едва ли не ? Аз съм музей!!! Не съм казино, заложна къща или нарко-лаборатория. Туристите посещават дадена дестинация и заради нейните атракции и музеи. Който разбрал, разбрал!

Ако бяхме в умно управлявана държава, какво според теб трябваше да  се случи с тези музеи – по какъв начин те можеха хем да са подкрепени от държавата, хем самите те да повишават нивото на туризма у нас...Все пак, една от най-големите туртистически атракции в Европа е  музеят на Мадам Тюсо...Защо у нас никой не реши нда ти помага и да види примерно интерес, възможност за печалби и развитие, в това, което ти си създал...

Цветан Атанасов:

Не знам. Честно. У нас всичко е сбъркано и изопачено. Може би думата е – МАНТАЛИТЕТ. Тук всичко стойностно и креативно се убива и смачква за сметка на пошлостта и безхаберието.

Какви са реалистичните варианти и къде би могъл да изнесеш двата музея?

Цветан Атанасов:

Нявсякъде, само не и тук. За 6 години се убедих, че в тази държава е непосилно дори да живееш, камо ли да се занимаваш с култура.

Ако веднъж ги изнесеш, има ли шанс  да се върнат някога у нас?

Цветан Атанасов:

Никога нищо не се знае.

С какво в другите  държави правят възможно съществуването на музеите там, а тук се случва тяхното затваряне?

Цветан Атанасов:

С освобождаването им от налози като никой не те пита дали си музей или не, както е в Румъния, примерно. С адекватна помощ от държавата. С желание и воля за рекламиране на подобен тип дейност. И с какво ли не друго, но не и с тази враждебност като у нас. Никой министър на културата не ме е посетил дори. Това мисля, че изчерпва всякакъв отговор на въпроса Ви?

Какво казваш на всички, които ти казват – моля, дай да помогнем, как да ги запазим за България?

Цветан Атанасов:

Хората са прекалено сладки и добри. Разчувстват ме и просълзяват дори, но какво могат да сторят те?! Живеем в един объркан, сложен и неразбран свят. Но, само тук е така. Благодаря им от сърце за хилядите апели за помощ, но тук такива мащабни музеи, които всяка друга държава би се гордяла, у нас нямат шанс. 

Твоето послание към политиците, които обичйано не се интересуват нито от нивото на културата, нито от това да  подобряват средата за бизнес, нито туризма...

Цветан Атанасов:

Нямам послание към подобни субекти. Те не го заслужават. 

Нека изясним – ти самият печелил ли си от тези музеи....И какъв е твоят основен бизнес?

Цветан Атанасов:

Печелил съм в чужбина – Румъния. Моят основен бизнес е да покажа на света, че някога имахме държава, икономика, култура, спорт и бяхме космическа държава… Който, както иска да го разбира !!!

Не е ли пандемията виновник за случващото се? И ако е тя....тя е навсякъде, защо смяташ, ч е извън България е  решение?

Цветан Атанасов:

Пандемията просто преля капката на моето търпение. Да, тя е ужасно изпитание, но не по-малко е усилието да живееш в този „Масов гроб“, който убива мечти, съдби и животи.

Колко време ти бе нужно, за да  изградиш тези музеи?

Цветан Атанасов:

20 години.

Би ли започнал нов бизне с в България оттук насетне?

Цветан Атанасов:

Не знам! Бих могъл да отговоря и никога, но ще кажа, не знам.

Благодаря!

Свързани статии