Актуално

На фокус

Ваня Григорова: Кабинетът на Кирил Петков сложи капан на служебното правителство за втечнения газ (ВИДЕО)

Ваня Григорова: Кабинетът на Кирил Петков сложи капан на служебното правителство за втечнения газ (ВИДЕО)

01.09.2022

Втори Фронт

562


Ваня Григорова:

10 дни след проведеното заседание на кризисния щаб имах възможност да разкажа в детайли какво беше обсъдено там. 

4-5 минутни участия в национални медии дават възможност само за отделни реплики, които не позволяват на хората да чуят цялостен разказ. А под претекст "да чуем другата гледна точка" винаги е поканен събеседник, чиято единствена цел е да не позволи да се чуят фактите. Дезинформацията стига до там, че един от журналистите, които ме интервюираха, отново попита защо настояваме да се нарушават санкциите на ЕС и да плащаме в рубли.

Недопустимо е ПЕТ МЕСЕЦА след началото на сагата журналисти от национални медии все още да не са разбрали, че плащане в рубли няма. Как този заблуденчовек ще информира нас?

По същество:

1. Договорените от правителството на Продължаваме промяната танкери не са 7, а 3.
2. Договорени са под условия: "Булгаргаз да осигури в срок до 19.08.2022 г. приемливо за Шениер доказателство, че е осигурило капацитет за регазификация за всяко карго, т.е. закупил е капацитет на LNG терминал." Няма капацитет, няма договор за втечнен газ.

Редовното правителство не успя за няколко месеца да осигури капацитет, за да дойде втечненият газ до България. Но служебното правителство в рамките на няколко дни трябва да направи магия и да намери начин. Беше ясно изначално, че това е капан, в който харвардите се опитват да вкарат служебното правителство.

Цената на Шениер е с 30 долара по-ниска от пазарните цени на европейските газови хъбове. За октомври:

-  цена на TTF холандската борса е 206 долара;
-  цена на втечнения газ на Шениер - 176 долара;
-  цена на Газпром за Булгаргаз - 130 долара.

Това са извадки от писмо на изпълнителния директор на Булгаргаз в края на юли. Към този момент изпълнителен директор е Людмил Йоцов, негов е и подписът под данните за цените. Г-н Йоцов е назначение на Продължаваме промяната.

Първа част на разговора, в който просто посочваме публични данни. За прекупвачите на газ и цената на парното във втората част.

[video]

Свързани статии