Актуално

На фокус

Ваньо Шарков от КОД: Високи и сигурни доходи за родителите, детски градини и качествено образование за децата, решават трайно демографската криза.

Ваньо Шарков от КОД: Високи и сигурни доходи за родителите, детски градини и качествено образование за децата, решават трайно демографската криза.

19.03.2021

Втори Фронт

1352


Д-р Ваньо Шарков, заместник министър в екипа на Петър Москов в управлението на здравното министерство от  ноември 2014- до януари 2017г. Член е Националното ръководство на партия КОД /Консервативно обединение на десницата/. Водач е на листата на КОД в 25 МИР София.
 

БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО 

Коя е първата и основна мярка, която бихте въвели за подобряване финансовото състояние на пенсионерите? 
 

Д-р Ваньо Шарков: Съвсем в началото, тъй като темата е българското семейство ще кажа, че за КОД семейството е свещен съюз между мъж и жена, които възпитават своите деца в християнските ценности и традиционната българска култура и се грижат за своите родители. Човек живее и се реализира чрез семейството си и в този смисъл за нас семейството е сред най-важните и най-ценните неща. В КОД ясно сме заявили, че сме за силна държава с ясни правила. Силната държава се грижи за възрастните хора и това става, като осигурява добра публична среда и високи доходи. Високите доходи гарантират достатъчно постъпления в НОИ, което от своя страна може да води до непрекъснато увеличение на пенсиите и намаляване на разходите. Защото само увеличението на пенсиите няма да бъде достатъчно, ако държавата не се погрижи за намаляване на тези разходи. Аз съм бил в МЗ, заедно с д-р Петър Москов и направихме така, че българските пенсионери и хората, които страдат от хипертония да могат да получават безплатно лекарствата за хипертония. Това трябва да бъде продължено, като политика по отношение на всички социално значими заболявания, за да може да гарантира намаляване на разходите на българските пенсионери. А достатъчно високите постъпления в НОИ могат да гарантират ежегодното увеличение на пенсиите.
 

Коя е другата най-уязвимата част от българските граждани, на която бихте обърнали внимание най-напред. Как? 


Д-р Ваньо Шарков: Първо трябва да заявим ясно, че от известно време има прекалено много групи, които се стремят да се поставят в категорията на уязвимите. Някои от тях по етнически причини, други по полов признак, някои дори поради мързел или неграмотност. Останалите български граждани обаче не са длъжни да издържат някого, защото е мързелив или неграмотен. Това е нашето разбиране. Разбира се трябва да бъде ясно заявено, че уязвимите групи са гражданите с увреждания и българските деца. Тогава, когато държавата полага грижи за измислени уязвими групи, тогава грижата за хората с увреждания и децата става недостатъчна. Типичен пример за това са стотиците милиони, които бяха налети в десетилетието на ромското включване, които ако бяха налети за подобряване на публичната среда, особено за хората с увреждания и подобряването на детското здравеопазване, днес резултатите и ефектите щяха да бъдат много по-различни и по-качествени.
 

Необходими ли са данъчни промени. Какви? 
 

Д-р Ваньо Шарков:  Не. Имаме добра данъчна система, преди да настъпи пандемията се отчитаха добри приходи, така че не е необходимо да променяме данъците. 

Каква ще е минималната работна заплата и минималната пенсия в края на мандата на следващия парламент, ако вашата политическа сила е част от управлението на страната? 
 

Д-р Ваньо Шарков:  Убеден съм, че тук ще има върволица от парии, които ще обещават много пари, ще наддават, ще се надцакват, но предизборната кампания не трябва да бъде превръщана в  битак. В  историята на България е имало хора, които са взимали решения каква да бъде минималната работна заплата и минималната пенсия на свои партийни конгреси. Добре знаем как започна кампанията на Жан Виденов и с какви обещания и знаем какъв беше резултата след това с 3 долара. Сега бивши негови министри обикалят медиите и дават подобни обещания. Ефектът от тях е никакъв. За КОД увеличението на пенсиите е функция от икономическия ръст и то не може и не трябва да бъде нито повече, нито по-малко от икономическия ръст. Затова ежегодното увеличение на пенсиите и минималната работна заплата, ще бъдат гарантирани със закон, който ги обвързва с нивото на ръста на  икономиката от предходната година. Колкото процента расте икономическия ръст, толкова по закон ще растат и пенсиите. Това е единственото реално повишаване, всичко останало са предизборни лъжи.
За или против планираната замяна на лева с евро от началото на 2024 година? 
 

Д-р Ваньо Шарков: Категорично Да, за замяната на българския лев с евро. Ние държим на нашата теза за силна държава и можем да бъдем такава само когато сме един достоен и пълноправен член на общия европейски пазар. От друга страна това ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите. 
 

Какви реални стъпки бихте направили за поощряване на семейните и микро-бизнесите в България? Някои от тях бяха най-сериозно ударени от ковид-кризата. 
 

Д-р Ваньо Шарков: Има нещо изключително важно, което в момента е голям проблем. Ако сега започваш бизнес, изискванията са разписани в десетки закони и купища поднормативни актове. Ние от КОД сме готови със законопроект, който казва СТОП на този хаос. Закона за единните държавни изисквания и контрол. Всички изисквания ще бъдат на едно място в този закон. Сега контролът е  изопъчен и носи  щета на бизнеса и създава корупционна среда. Той се превръща бухалка за рекет за бизнеса и невъзможност за неговото развитие. В Закона за единните държвни изисквания и контрол всяко ново изискване, което се вкарва от някого, включително и от държавата, например подмяната на касовите апарати, трябва да бъде за сметка на този, който го изисква. Ако държавата наистина иска да сменя касовите апарати да го направи, но не за сметка на бизнеса.
 

България е в демографска криза. Кои са трите мерки, които биха обърнали процесите?  
 

Д-р Ваньо Шарков: По този въпрос съм абсолютно сигурен, че пак ще започне раздаване на пари. Предварително казвам, че ние от КОД няма да участваме в тази лъжа. За КОД има три приоритета, които със сигурност могат да решат този въпрос. На първо място това са нарастващите доходи и качествената публична среда. На второ място това е силна държава, която гарантира сигурност и спокойствие. На трето място свобода за бизнеса и развитие на икономиката, което дава перспектива. Когато имаш добра перспектива за развитие, включително и кариерно развитие, когато имаш сигурност и спокойствие за семейството си и бизнеса си, когато имаш качествена публична среда, която ти дава възможности, тогава нямаш необходимост да емигрираш и си сигурен, че спокойно можеш да отгледаш и образоваш децата си. А всеки човек, желае точно това. 
 

Трябва ли държавата да финансира инвитро процедури? 

Д-р Ваньо Шарков: Този въпрос няма нужда да ми го задавате на мен. Аз съм един от хората, който е гласувал в парламента за създаване на фонда „ин витро“. След това когато бяхме в министерството с д-р Москов ежегодно увеличавахме финансирането на инвитро процедурите, така че това е една от мерките, които може да помогне в отношение на ….
 Коя е първата мярка, която бихте въвели, касаеща българското семейство с деца (и многодетните семейства)? 

Д-р Ваньо Шарков: Тази политика по отношение на семействата не може да има първа нито последна мярка. Има последователна и предвидима политика. Всяко българско семейство, независимо, от броя на децата иска вече изброените три неща. Това са нещата, които могат да подобрят състоянието на българското семейство. Всяко семейство иска сигурност, предвидимост в доходите и добро образование и здравеопазване.

Трябва ли да има безлихвени жилищни кредити за млади семейства? (Ако “да” - под каква форма, и какви първоначални изисквания?) 
 

Д-р Ваньо Шарков: Ние от КОД ще дадем малко по-различен нюанс като отговор на този въпрос. Другите ще развият идеи, които сигурно самите те не вярват, че ще реализират – безлихвени кредити за какво ли не. Ние в КОД сме за държава с такива доходи, които не изискват задаването на подобни въпроси. Нашата цел е българските семейства да нямат потребност от такива кредити, доходите им да накарат банките да се скъсат да им ги предлагат. Това е развитото общество и това е силната държава. Това трябва да бъде цел на всеки един, който участва в управлението на България.
 

Трябва ли държавата да изплаща финансови компенсации на семейства, за чиито деца няма място в държавна градина или ясла
 

Д-р Ваньо Шарков: Това е грешно дългосрочно решение. Детската градина е място, където децата общуват помежду си, социализират се и контактуват, образоват се, създават приятелства и това нещо не може да бъде финансово компенсирано. Силната държава не може да каже „няма място в детската градина“. За една година силната държава може да направи детските градини. Не е необходимо да се измислят различни неща като временни решения и в същото време да не взимаме кардиналното решение. Кардиналното решение е да бъдат осигурени детски градини за всички деца. Това не може да бъде компенсирано. Детските градини са част от системата на българското образование. Не може да решаваме въпроса половинчато и да отлагаме решението с финансови компенсации.  Всъщност финансовите компенсации, каквито и да са те, не помагат на българските деца. Могат да помогнат финансово на семейството, но не помагат за образованието на детето.
Подкрепяте ли задължително присъствено обучение на учениците, независимо от нивата на заболяемост на COVID-19, за да имат възможност родителите да работят? 
Д-р Ваньо Шарков: Първо искам да поздравя всички учители, които с неимоверни усилия се опитват да преподават. И то да преподават качествено. Всички обаче знаем, че постигането на качествено образование е невъзможно, когато няма присъствено обучение. И тука има един страх в управляващите да бъде произнесена думата „задължително“. За КОД задължителното присъствено обучение е свързано със задължителното тестване. Държавата трябва да осигури тестване на всички. Ако пътувате някъде в чужбина, където се изисква тест, вие си го правите. И го правите по изискване на съответната държава, като по този начин предпазвате нейното население. А ние тук отказваме да се тестваме, без да помислим за семействата си, приятелите си, колегите си и близките си. Това не може да продължава по този начин. Затова КОД е за задължително присъствено обучение, защото само то дава качествено образование.

Трябва ли специална политика за подкрепа на работещите самотни майки?

Д-р Ваньо Шарков: За КОД, отстоявайки идеята за силна държава отговора е, че трябва да има специална политика за всеки самотен родител. Няма значение дали е майка или баща. Но това трябва да касае работещите. Ние бихме искали да сложим още един нюанс и той да казва „който полага грижи за отглеждането, възпитанието и образованието на своето дете“. Това е силната държава с ясни правила, която ние искаме.

 За или против узаконяване фактическото съжителство на еднополовите двойки? 

Д-р Ваньо Шарков: Темата на разговора е българското семейство и този въпрос няма нищо общо с българското семейство. За КОД семейството само по себе си е ценност, съжителството на еднополови двойки не е българското семейство.
 

Да бъде ли въведено задължително вероучение в училище? Аргументи “за” и “против”. 
Д-р Ваньо Шарков: Това е въпрос, който много дълго беше обсъждан, включително и в българския парламент, включително и в обществото с усилието на много хора, в това число и БПЦ. Задължителното вероучение е изискване да вярваш, наложено със закон. Това е принуда да приемеш нещо. Ние сме изключително толерантен народ и се гордеем с това. Вярата обаче не може да бъде принуда. Не може да бъде разписано в закон и ти да си длъжен да го изпълняваш. Това трябва да бъде задължение на семейството и работа на църквата. И е грешно държавата да го превръща в задължение. Според КОД децата трябва да изучават религия и да бъдат възпитавани в ценностите на християнството и традиционната българска култура, защото училището възпроизвежда българското общество, стъпило от векове върху християнските ценности. 
Има ли необходимост от промяна на учебната програма в училище? Ако “да” - каква? 
 

Д-р Ваньо Шарков: Първо – категорично да, особено промяна в изучаването на историята. Има много неща, които българските деца не могат и не научават от историята. И говоря за една по-близка история, каквато е историята на комунизма. Умишленото недопускане на достатъчно знания по темата е с цел изопъчаване на истината и натрапване на носталгия по комунизма -  който, включително и със закон в България, е обявен за престъпен режим. Това да няма достатъчно познания се прави умишлено. Второто нещо е още по-важно – има една лъжа, която е разписана в закона. Там е написано, че училищното обучение до 16 годишна възраст е задължително. И социалистите и либералите вярват, че това е достатъчно. Но след това много тези млади хора излизат без образование, абсолютно неграмотни.  Защото учителите са длъжни да ги обучават, а ние да им плащаме, но децата не са длъжни да учат и да излязат с някакъв ценз от училище. КОД смятаме, че това се прави умишлено, защото социалисти и либерали много разчитат на техните гласове. Не може и не трябва неграмотността да определя политическото бъдеще на страната. И затова за нас основното образование трябва да бъде задължително, а човек без образование да не може да гласува. 
Все повече деца заминават да учат в чужбина — какво конкретно трябва да се направи, за да се спре изтичането на мозъци от България? 

Д-р Ваньо Шарков: Има простичко решение, което казано с две думи изглежда като качествено образование и качествени преподаватели. Имаме добър пример в това отношение – медицинското образование. То е на високо ниво, качествено дотолкова, доколкото хора от цяла Европа и други страни по света идват да изучават медицина в България. От друга страна, трябва да има възможности за кариерно развитие. Ние с д-р Москов още с влизането в МЗ променихме наредбата за следдипломната квалификация и позволихме на младите лекари и специализантите лекари да работят на трудов договор. Тази мярка доведе до драстично намаление на броя на младите български лекари, които тръгваха да емигрират.
Трябва ли държавата да осигури безплатни PCR-тестове за своите граждани? 
Д-р Ваньо Шарков: Държавата трябва да осигури безплатни ПСР тестове за своите граждани. Само така можем да изискваме задължително тестване. 
 

Трябва ли държавата да осигури безплатни PCR-тестове за своите граждани? 

Д-р Ваньо Шарков: Темата за българското здравеопазване е много дълга. В КОД отстояваме идеята за силна държава, това, което дойде до главите на всички – пандемията, показа много ясно, че тезата конкурентноспособност единствено и само ще ги направи по-добри рухна. Пандемията показа, че трябва да има силна държава, за да се развива българското здравеопазване. А по отношение на увеличението на БВП и процента, който се отделя за здравеопазване категорично ЗА, с условието че НЗОК трябва да бъде пазител на парите, които българския гражданин внася там. 

Трябва ли България да приеме ваксинационния паспорт като условие за свободно придвижване? 
Д-р Ваньо Шарков: Ние не се ваксинираме заради някакъв паспорт. Не това трябва да стимулира българските граждани. Особено труден става този въпрос след вчерашните решения за спиране на имунизацията. Паспорта може да се превърне в ограничение, но той не може да бъде решение. Решенията трябва да се взимат от държавата и нейно задължение е да осигури ваксините за българските граждани. Паспорта няма да реши нищо.
Трябва ли да има държавна субсидия за закупуване на нов семеен електрически автомобил и ако “да” - в какъв размер? 
 

Д-р Ваньо Шарков: Силната държава е тази, която дава възможност и осигурява развитие на икономиката. В този смисъл аз не знам да има български производител на електрически автомобили. Тази субсидия дали ще помогне на българските граждани, при положение, че ако държавата им даде 5000лв, а автомобила струва 80000лв въпроса е как ще намери другите 75000. Дали по този начин държавата няма да подпомогне някой вносител на електрически автомобили? За мен има някаква корупционна нотка в този въпрос и аз не бих участвал в такова нещо.
 


 

Свързани статии