Актуално

На фокус

Валери Симеонов: Който иска да гласува от чужбина, да си хване самолета

Валери Симеонов: Който иска да гласува от чужбина, да си хване самолета

15.01.2021

Втори Фронт

4057


"По никакъв начин не трябва да се допускат промени в изборните правила, и то в последния момент - в 12 без 5, както се казва. Промените, които президентът лансира по никакъв начин не гарантират изискванията за тайна на вота”. Тaка коментира Валери Симеонов гласуването по пощата пред "Нова тв".

Според него хората от държави, които се намират в пълен локдаун "естествено, че няма да могат да гласуват"."Ние да не би да можем да променяме законите в другите държави? - попита Симеонов. - Те са си наложили съответните противоепидемични мерки, които всеки трябва да спазва. Нищо не можем да направим".

Гласуването по пощата за българите в чужбина, Валери Симеонов сравни с мързелуване на дивана: "Естествено, най-добре е човек да си лежи на дивана и да гласува оттам, без да си прави труда да отива до секция, или пък да се върне до България".

Той обаче смята, че никой не може да гарантира тайната на вота при гласуване по пощата, "още повече, че България няма никаква практика".

"Гласуването по пощата не е толкова просто, трябва да се каже на хората. Първо - там трябва да има някаква кореспонденция. Държавата трябва да ти изпрати съответните документи, най-малко идентификационен номер, с който да гласуваш, да бъдеш уникален, да е ясно, че не е подменен твоят вот. След това - държавата, за да го направи това нещо, тя трябва да ти знае адреса. На Хасан Хасанов знае ли се адресът в Бурса? Не се знае! Тепърва няма никакво време за организиранито - няма нормативна база, никаква практика - аргументира се Симеонов. - Нима някой гарантира, че това писмо няма да бъде отворено, няма да бъде подменено. Някой може ли да гарантира, че от Турция при около 300 000 изселници няма да имаме 600 000 гласа от гласуване на място и по пощата? Да не говорим за циганските махали - същата работа: Тарторът ще им напише бюлетините, ще ги сложи в пликове и ще ги пусне обратно!"

Затова, според Симеонов, "който толкова много държи на представително управление в България и той да участва в избора на това представително управление, да си хване самолета и да дойде в България. Няма друг изход да гласува, няма друго решение, ако има локдаун."

"Че, естествено, че ще бъдат нарушени конституционните права на избирателите зад граница, ако в страните, в които живеят, има локдаун. България не може да е над законодателството на другите държави", подчерта Симеонов, но твърди, че Избирателният кодекс не е бил променен по-рано, "защото задачата няма решение".

"Да ви напомня, че Германия не разрешава да се гласува извън страната, с изключение на техните представителства и консулства. А, кажете ми, как Германия гарантира конституционните права (на избор), след като толкова се вторачваме в правата на българските граждани", посочи той.  

 

 

 

 

 

 

 

Свързани статии