Актуално

На фокус

Ваксините на Pfizer и Moderna - безопасни за бременни и кърмещи

Ваксините на Pfizer и Moderna - безопасни за бременни и кърмещи

26.03.2021

Втори Фронт

668


Ваксините срещу COVID-19, разработени от Pfizer/BioNTech и Moderna са ефективни и най-вече - безопасни за бременни и кърмещи жени. Това сочи ново проучване, което дава отговор на въпроса могат ли препаратите да се прилагат при бременност и непосредствено след раждане.

Проучването е публикувано от реномираното Американското списание по акушерство и гинекология. Нарича се популярно “Сивият журнал“. В проучването са участвали 131 жени в репродуктивна възраст, разпределени в три групи - бременни, кърмещи и небременни. 

Учените открили, че нивата на антитела и в трите групи са почти идентични.

Информацията е важна, тъй като към момента нямаше данни за ефекта на ваксините върху бременни жени. Причината - липсата на данни от проведени проучвания. 

Резултатите от проучването са сравнени с показателите за антитела на бременни и кърмещи жени след преболедуване от COVID-19. Медиците открили, че нивата са значително по-високи при ваксинираната група. Учените посочват, че въпросните антитела са от неутрализиращ вид. 

Учените посочват, че въпросните антитела са от неутрализиращ вид. Това означава, че новородените ще имат защита срещу разболяване от COVID-19. Въпреки това посочват, че са нужни допълнителни изследвания, за да се определи точно колко силен е този придобит имунитет.

Източник: frognews

Свързани статии