Актуално

На фокус

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

02.08.2021

Втори Фронт

744


Цената на една доза ваксина Pfizer се е увеличила от 15,5 евро на 19,5 евро, а дозата на ваксината Moderna - от 19 евро на 25,5 долара (21,5 евро по сегашния курс)

Американските фармацевтични компании Pfizer и Moderna увеличават цените на своите ваксини срещу коронавирус на фона на нарастващото глобално търсене.

Това съобщи в неделя британският вестник Financial Times, според който продажната цена на ваксините на Pfizer за страните от ЕС се е увеличила с почти 26%, а тази на Moderna - с почти 13%, предаде "Фокус". 

В договорите, видени от изданието, цената на една доза ваксина Pfizer се е увеличила от 15,5 евро на 19,5 евро, а дозата на ваксината Moderna - от 19 евро на 25,5 долара (21,5 евро по сегашния курс). Според вестника производителите са постигнали преразглеждане на първоначалните споразумения за доставка на 2,1 милиарда дози лекарства в страните от ЕС до 2023 г., след като техните ваксини с иРНК показаха по -висока ефикасност в сравнение със значително по -евтините ваксини от AstraZeneca и Johnson & Johnson. Според прогнозите на FT, през следващата година търсенето на ваксини с иРНК ще продължи да расте в развитите икономики, които се готвят да реваксинират своите граждани във връзка с възможността за появата на нови щамове на коронавируса.


В сряда Pfizer обяви, че приходите от продажбата на ваксината през първата половина на 2021 г. възлизат на 11,3 млрд. долара, а до края на годината тази цифра трябва да достигне 33,5 млрд. долара. Към днешна дата компанията е продала над един млрд. дози от лекарството. Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла заяви, че компанията дава на развиващите се страни 50% отстъпка от препаратите си и ги доставя на най -бедните страни на цената на тяхната себестойност. В същото време най-големият доставчик на ваксини срещу коронавирус за бедните страни чрез Световната здравна организация е британско-шведската AstraZeneca. Около един милиард дози от нейната ваксина са доставени по целия свят.

Източник: “Гласове”

Свързани статии