Актуално

На фокус

Вацев: Борисов никога няма да бъде споменат по линия на закона „Магнитски“ – ето защо

Вацев: Борисов никога няма да бъде споменат по линия на закона „Магнитски“ – ето защо

14.06.2021

Втори фронт

7387


„Бойко Борисов никога няма да бъде споменат по линия на закона „Магнитски“, тъй като той е клиент в оръжейната търговия на САЩ“. Това заяви пред БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев.

Той уточни, че има твърдо правило – който е бил клиент в търговията с оръжие на Америка, не може да влезе в списъка по „Магнитски“.

„Всички политици в България се борят за почетното звание „главен американофил“. Те трябва да помнят, че никой от тях няма зад гърба си Америка“, предупреди ги обаче Вацев.

Според него България е „периферна капиталистическа страна с увреден суверенитет“. Той смята, че затова политическата класа се опитва непрекъснато да се хареса на САЩ. Вацев е на мнение, че всички проблеми на американо-руските отношения в момента са концентрирани в постсъветското пространство.

„Байдън и Путин имат перпендикулярни очаквания от срещата в Женева“, коментира още анализаторът. Според Вацев Г-7 е в упадък, защото не е съюз нито на най-силните икономики в света, тъй като в него не участва Китай, нито е съюз на най-силните във военно отношение страни, защото не участва Русия.

„Конференцията на Г-7 е опит да се подготви световния климат за някакъв определен изход на разговорите между Путин и Байдън“, прогнозира анализаторът.

„Днешните главни евроатлантици зоват човечеството да се обеди около тях срещу единството на Китай и Русия“, зави Вацев и добави, че най-важното от срещата на Г-7 е прокламираната готовност страните от този формат да се обединят около идеята за възпиране на Китай и Русия.

Той обясни, че Джо Байдън е успял много бързо да подпише с Борис Джонсън евро-атлантическа харта, която повтаря общия патос и структурната логика на Хартата на Чърчил и Рузвелт срещу Хитлерова Германия: „В Хартата на Байдън и Джонсън на мястото на световния враг – Хитлерова Германия – се чете съюз на Китай и Руската федерация“.

   Източник: onovini.eu

Свързани статии