Актуално

На фокус

В съседна Гърция започна масова ваксинация срещу Ковид-19

В съседна Гърция започна масова ваксинация срещу Ковид-19

17.01.2021

Втори Фронт

518


Вчера, 16 януари събота, започна масова ваксинация на населението в Гърция, предаде в. “Труд”. Първата приоритетна група е тази на хората над 85-годишна възраст.

След първата фаза на ваксинация на здравни работници, лица принадлежащи към уязвими групи, програмата за ваксинация срещу коронавирус навлиза във фаза на прилагане на първа доза от ваксината за общото население.

Досега са направени 75 276 ваксинации.

В последния ден хората, които са взели първата доза от ваксината, са достигнали 4,581. В края на тази седмица започна ваксинацията на здравния персонал в частните болници и частните здравни специалисти на свободна практика (лекари, зъболекари и фармацевти).

В петък следобед заместник-министърът на здравеопазването Василис Контозаманис коментира новината, че доставката на ваксини Pfizer в Гърция, както и в целия ЕС, ще бъде забавена. Той увери, че Гърция разполага с количествата, за да осигури втората доза на тези, които вече са били ваксинирани.

Гърция е осигурила 26 090 000 дози, което съответства на ваксинацията на 15 450 000 граждани.

В края на декември Гърция преустанови ваксинацията на "знакови" лица след скандал. Синдикати на медицинските работници се подразниха от политиците, които си правеха селфита при ваксиниране.

Статистиката за последното денонощие в Гърция е: заболелите са 610 души и 34 починали.

Свързани статии