Актуално

На фокус

В София и Варна само 10% могат да си купят жилище без затруднения

В София и Варна само 10% могат да си купят жилище без затруднения

26.11.2022

Втори Фронт

279


В София и Варна жилищата са най-недостъпни - в двата града само 10% от домакинствата с най-високи доходи могат да си позволят покупка без затруднения. Това показва анализ на УниКредит Булбанк.

Основните изводи от него бяха представени в петък от главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева, главния икономист на банката Кристофор Павлов и Юлиан Влахов - директор “Продукти и услуги” .

Достъпността се изчислява по индикатор, според който, ако с 6-кратния размер на доходите едно домакинство може да си купи имот, то цената се смята за равновесна. Ако струва по-малко, жилището е подценено, ако струва повече - е надценено.

В три града от петнадесетте най-големи - Пловдив, Бургас и Стара Загора - жилище без финансови затруднения могат да си позволят 20% от домакинствата. Само в един - Пазарджик, жилищата са достъпни за 30% от хората. Русе е единственият град от извадката, в който достъпността е 40%.

В други пет града - Сливен, Плевен, Перник, Шумен и Хасково, жилищата са достъпни за 50% от домакинствата. Най-лесна се оказва покупката в три града - Велико Търново, Добрич и Благоевград, където 60% от хората могат да си позволят такава сделка съгласно възприетия начин на измерване.

Източник: 24 часа

Свързани статии