Актуално

На фокус

В САЩ: Дебатът за оръжията отново е на дневен ред

В САЩ: Дебатът за оръжията отново е на дневен ред

30.05.2021

Втори Фронт

638


Дебатът за оръжията в САЩ отново е на дневен ред в момент на политическо разделение и задълбочаване на недоверието между хората, в период на висока безработица и стрес. Специалистите твърдят,че обичайно продажбите на оръжие нарастват в години на избори. Сега и пандемията увеличи допълнително продажбите. През 2020 г. те се покачват с 64% в сравнение с предходната.

През март миналата година проверките за закупуване на оръжие за цялата страна за една седмица надхвърлят 1 милион, а тази пролет достигат още по-висок рекорд. Направена  е проверка на  досиетата на 1,2 милиона кандидати за закупуване на оръжие.

Наблюденията показват, че закупуват оръжие не само хора, които вече са имали или имат такова, но и хора,които никога не са притежавали. Данни  на Университета Нортистърн в Бостън и на Изследователски център в Харвард показват, че около една пета от всички американци, които са закупили оръжия миналата година го правят за първи път.

Оръжия закупуват вече не предимно бели мъже, а и жени, афроамериканци и испаноговорящи.

Според статистиката 39% от американските домакинства притежават оръжие. Изследване на Чикагския университет показва с 32% нарастване  притежанието на оръжие в сравнение с 2016 г.

Преобладаващото мнозинство от убийствата в САЩ са от оръжия. За първите 3 месеца на годината в 37 града убийствата са се повишили с 18%  в сравнения със същият период на миналата година. Исторически обаче наблюдателите твърдят, че все още данните са далеч от тези през 90-те години.

Правителството не проследява броя на продадените оръжия в САЩ. Дори данните за проверка на досиетата  е дават пълна картина, тъй като много продажби са частни. Предполага се, че общият брой на оръжията е в диапазона до 400 милиона.

Източник: БНР

Свързани статии