Актуално

На фокус

В руското МВнР са удивени как Борел е оценил визитата си в Москва

В руското МВнР са удивени как Борел е оценил визитата си в Москва

08.02.2021

epicenter.bg

317


Руската страна е удивена от оценките, които ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел е дал за посещението си в Москва, те се различават от предишните му изявления. Това съобщи пред ТАСС руското външно министерство в отговор на искане за коментар на изявленията на Борел, които той публикува в своя блог след пристигането си в Брюксел. „Бяхме изненадани да се запознаем с оценките на Борел за резултатите от посещението, те силно контрастират с изявленията му, дадени на пресконференция в Москва“, заявиха от дипломатическото ведомство.

Външното ведомство отбеляза, че Борел „е имал всяка възможност незабавно да даде своя собствена оценка“ на посещението на заключителната пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров. Руската страна, припомниха от министерството, коментира резултатите от преговорите в присъствието на Борел. 

„Никой не го ограничаваше нито по време, нито по формат. Може би при пристигането си в Брюксел на ръководителя на евродипломацията е било обяснено къде трябва да постави акцентите, но в такъв случай това само потвърждава как и от кого всъщност се формира политиката на ЕС“, отбелязват от МВнР на Русия. 

На 7 февруари Борел изрази мнението си в своя блог, че резултатите от пътуването му до Русия показват, че Москва не се интересува от подобряване на отношенията с ЕС. Той каза още, че Европейският съюз може да наложи допълнителни санкции срещу Русия поради ситуацията около Алексей Навални, като използва нов механизъм, който предвижда ограничения за нарушения на правата на човека. 

Борел беше в Русия на посещение от 4 до 6 февруари. На 5 февруари той се срещна с Лавров. Тогава ръководителят на европейската дипломация отбеляза, че Европейският съюз и Русия са провели „открит и честен“ диалог по всички въпроси на двустранните отношения, включително борбата срещу пандемията и глобалното изменение на климата, възстановяването на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по отношение на иранската ядрена програма, разногласия около Украйна, подкрепа от Брюксел за Навални и експулсирането от Руската федерация на западни дипломати, участвали в несанкционирани протести.

Свързани статии