Актуално

На фокус

В Прага протестират срещу ограниченията заради пандемията

В Прага протестират срещу ограниченията заради пандемията

10.01.2021

БНР

812


Стотици демонстранти се събраха днес на централния площад "Старе место" в Прага, за да протестират срещу ограниченията заради пандемията от коронавирус, които наскоро бяха продължени, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според полицията участниците в протеста са били 2000, а според организаторите – 5000.

Повечето от демонстрантите не носеха предпазни маски и не спазваха дистанция помежду си. Те издигнаха чешки знамена и плакати с надпис: "Стоп на корона-терора" и "Стоп на Covid тиранията".

В дневния ред на събитието бяха предвидени изказвания на представители на хотелиерския и ресторантьорския сектор, фитнес треньори и браншови синдикати. Сред ораторите бе и бившият президент Вацлав Клаус.

В четвъртък Чехия удължи срока на карантинните мерки за борба с разпространението на коронавируса до 22 януари. По силата на действащите понастоящем карантинни правила е забранено събирането на повече от двама души на едно обществено място. В Чехия е в сила вечерен час от 21 ч. до 5 ч. на следващата сутрин.

По-рано днес президентът Милош Земан призова сънародниците си да бъдат търпеливи и да спазват въведените мерки, за да се спре разпространението на коронавируса.

До вчера ваксинираните срещу Covid-19 в Чехия бяха 40 000. Самият Земан, който е на 76 години и страда от диабет и невропатия, вероятно ще бъде ваксиниран след около седмица.

 

Свързани статии