Актуално

На фокус

В началото на февруари ще отворят моловете, фитнесите и залите за танци?

В началото на февруари ще отворят моловете, фитнесите и залите за танци?

25.01.2021

Втори Фронт

481


НОЩ предложиха на Борисов моловете, фитнесите и залите за танци да бъдат отворени в началото на следващия месец.

Разхлабването на мерките ще важи също и за културните мероприятия.

От НОЩ заявиха, че епидемичната обстановка в страната позволява постепенно разхлабване на мерките. 

Според статистиките на14-дневна база заболяемостта у нас е паднала под 100 на 100 хил. души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона.  

От щаба обаче напомнят, че е притеснително разпространението на новия щам на коронавируса в Европа, който вече е и в България.

В рамките на заседанието беше потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5. до 12. клас по строго определен ред.

Премиерът Борисов разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да бъде проведена среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

„Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, каза още Борисов.

План за ваксините

Досега над 26 хил. души са имунизирани срещу коронавируса в България, като на 4610 е поставена и втората доза от ваксината. В част от областите стартира и ваксинацията на учители, съобщи Костадин Ангелов.

„Нека хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината, половината от количествата се поставят, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки, ние не рискуваме здравето на хората“, каза още  премиерът Борисов.

Междувременно натискът върху болниците намалява.

„България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни“, заяви Венцислав Мутафчийски по време на срещата.

Тодор Кантарджиев пък каза, че новият вариант със сигурност е по-заразен, но няма данни да преминава по-тежко.

Свързани статии