Актуално

На фокус

В крайна сметка парламентът ще гласува оттеглянето на предложеното от ИТН правителство

В крайна сметка парламентът ще гласува оттеглянето на предложеното от ИТН правителство

11.08.2021

Втори фронт

495


"Взехме решение, че трябва да има краен акт на парламента за оттеглянето на кабинета на "Има такъв народ". Това решение трябва да бъде гласувано след дебати в Народното събрание утре сутринта, като първа точка от дневния ред"- това обяви Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ. Ние идваме!" (ИБГНИ) след второто извънредно заседание на Председателския съвет в парламента.

В крайна сметка парламентът ще гласува оттеглянето на предложеното от ИТН правителство

 

"Този прецедент трябва да бъде изигран изключително внимателно. Той създава ново право, а то е жива материя, движи се", заяви Николай Хаджигенов.

Той каза, че от „Има такъв народ“ се притеснявали, че може НС да не приеме оставката на Пламен Николов и да го направи премиер "насила". "Не сме имали такова намерение, убедихме ги в това", допълни още Николай Хаджигенов.

На първото заседание тази сутрин не беше постигнато решение как де реши проблемът с гласуването на правителството, което трябваше да се състои днес, но от партията на Слави Трифонов вчера го оттеглиха изненадващо, а Николов си направи отвод.

След като от парламентарните групи поискаха намесата на президентството, тъй като по процедура държавният глава издаде указ и внесе за гласуване в НС проектокабинета, днес той изпрати за второто заседание на Председателския съвет своя секретар по правните въпроси проф. Емилия Друмева.

"Парламентът е на ход, той трябва сам да прецени как да излезе от тази криза. Президентът не може  много да направи, защото в момента процедурата е в парламента", коментира обаче тя пред журналисти на излизане.

"За да се завърши процедурата и да се пристъпи към втория мандат, трябва да има акт на парламента или президента", обясни по-рано юристката и председател на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

   Източник: ТРУД

 

Свързани статии