Актуално

На фокус

В Китай бе установен първи заразен с птичи грип H10N3

В Китай бе установен първи заразен с птичи грип H10N3

01.06.2021

Втори фронт

945


Първият в света случай на заразяване на човек с птичи грип H10N3 е установен в източната китайска провинция Цзянсу. Това се съобщава в изявление, публикувано от Държавния комитет по хигиена и здраве на Китайската народна република, цитирано от БГНЕС.

Информацията е за 41-годишен мъж от град Чженцзян, който е бил със симтоми на треска в края на април. Дни по-късно състоянието му се е влошило и е бил приет в болница. Към момента е стабилизиран и дори се очаква скоро да бъде изписан.

От Националния център за контрол и профилактика на заболяванията в Китай разгледаха документацията по заболяването на мъжа и излязоха със заключение, че той е заразен с H10N3. В резултат всички хора, които са в контакт с него, са били изолирани и поставени под медицинско наблюдение. За момента няма установени болни сред тях.

"H10N3 произхожда от птици, като анализът на генома показва, че вирусът няма ефективна способност да заразява хората", твърдят от центъра.

До момента в световен мащаб не бе регистриран нито един случай на човешка инфекция с H10N3. Засега бе известно, че този вирус се предава само между пернати и има ниска патогенност.

  Източник: СЕГА

Свързани статии