Актуално

На фокус

В Европа засякоха температура от 48,8 градуса по Целзий

В Европа засякоха температура от 48,8 градуса по Целзий

12.08.2021

Втори фронт

676


Град Сиракуза на остров Сицилия регистрира рекордна за Европа температура от 48,8 градуса по Целзий. Пикът на африканския антициклон, обхванал най-сериозно южната част на Италия, ще е в четвъртък.

Толкова висока температура досега не е регистрирана в Европа. В 13:14 ч. местно време, термометърът в квартал на Сиракуза стигна до 48,8 градуса по Целзий. Рекордът като такъв ще трябва да бъде потвърден от Световната метеорологична организация.

Досегашното постижение беше на Атина от 1997 г. с 48 градуса по Целзий.

Остров Сицилия е характерен с жежките си лета, но това, което се случва от почти месец насам, е много повече от всеки друг път. Кметът на Сиракуза Франческо Италия нарече ситуацията необичайна и допълни, че е доволен, че няма пострадали от рекордната температура. Безпокоят го жегите, „които въоръжават подпалвачите, защото пожарите опустошават местната екосистема, една от най-богатите и най-ценните в Европа“.

Срещу горещата извънредна ситуация доброволци от Гражданска защита патрулират в района и раздават вода на възрастните хора и на децата на обществените места.

   Източник: onovini.eu

Свързани статии