Актуално

На фокус

В Австралия ще съдят медиите заради читателски коментари във фейсбук

В Австралия ще съдят медиите заради читателски коментари във фейсбук

03.10.2021

Втори Фронт

293


CNN блокира достъпа до Фейсбук страницата си в Австралия, след като съдът постанови, че медийните компании носят отговорност за клеветнически коментари на потребители по техните материали. Върховният съд на Австралия потвърди решение от по-рано този месец, според което медийните компании са отговорни за коментарите на потребителите по даден материал, което ги подлага на потенциално съдебно преследване съгласно тежките закони за клевета в страната.

Базираната в САЩ медия заяви, че е поискала от Фейсбук да помогне на издателите да деактивират коментарите в платформата си в Австралия, но технологичният гигант "е избрал да не го направи".

"Разочаровани сме, че Фейсбук за пореден път не успя да гарантира, че платформата му е място за достоверна журналистика и продуктивен диалог по актуални събития сред потребителите", заяви говорител на CNN в изявление на уебсайта на медията.

През март Фейсбук обяви, че издателите ще могат да изключват коментарите за конкретни публикации, но не въведе търсената от CNN функция за цялата страница.

В изявлението си говорителят на Фейсбук заяви: "Въпреки че не е наша работа да предоставяме правни насоки на CNN, ние им предоставихме най-новата информация за инструментите, които предоставяме, за да помогнем на издателите да управляват коментарите."

Първоначалното дело е заведено от Дилън Волер, който твърди, че издателите на "Сидни морнинг хералд", "Аустрелиън" и "Скай нюз" са отговорни за клеветнически потребителски коментари, публикувани на техните публични страници във Фейсбук.

Медиите твърдяха, че не са отговорни за публикуването на коментарите, но в крайна сметка не успяха да обжалват решението пред най-висшата съдебна инстанция в Австралия. Съдът заяви, че медийните компании могат да проверяват или блокират клеветнически коментари, ако искат.

Австралийските закони за клеветата са известни със своята сложност и са сред най-строгите в света.
 

Източник: в. “Сега”

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания