Актуално

На фокус

UV лампите за изпичане на гел лак увреждат ДНК?

UV лампите за изпичане на гел лак увреждат ДНК?

25.01.2023

Втори фронт

328


Ултравиолетовите печки (UV лампи) за гел лак за нокти, които обикновено се използват за изсушаване на гел маникюр, могат да увредят ДНК в ръцете ни и да причинят мутации, твърди ново изследване.

UV лампите са често срещано приспособление в салоните за красота. Но въпреки широкото им използване и факта, че някои спектри UV лъчи са известни като канцерогенни, никога не е имало официално изследване на ефекта на излъчваната от тях радиация върху клетките на бозайниците.

За разлика от солариумите, които използват различен спектър на UV светлина (280-400 nm) и е доказано, че могат да причинят рак, устройствата за сушене на лак за нокти (340-395 nm) почти не са проучени.
„Ако обърнете внимание на начина, по който тези устройства се презентират - не би трябвало да се притеснявате. Продават се като безопасни. Но доколкото ни е известно, досега никой всъщност не е изучавал тези устройства и как те влияят на човешките клетки на молекулярно и клетъчно ниво“. Това е мнението на един от авторите на изследването Людмил Б. Александров, професор по биоинженерство, експерт в областта на клетъчната и молекулярна медицина. 
След излагане както на човешки, така и на миши клетки (възрастни човешки кожни кератиноцити, човешки фибробласти на препуциума и миши ембрионални фибробласти) на ултравиолетовите лъчи, излъчвани от устройствата за сушене на лак за нокти, изследователите идентифицирали увреждане на митохондриите и ДНК, както и клетъчна смърт.

Само 20 минути в UV лампата, последвани от един час за отстраняване на щетите и още 20 минути експозиция, довели до измирането на 20 до 30 процента от клетките. 20-минутни сесии, проведени в продължение на три последователни дни довели до между 65 и 70 процента клетъчна смърт. Обикновено при правенето на един маникюр с гел лак, всяка от дланите влиза в UV устройството за общо 10 минути, много по-малко от експозицията, използвана в изследването.

Увреждането, наблюдавано в останалите клетки, не винаги е било възстановимо, което е причинило мутации, сравними с тези, наблюдавани при човешки рак на кожата. Според Александров има и някои съобщения за редки случаи на рак на пръстите при хора, които редовно си правят маникюр с гел, като спортистки и модели.

Въпреки че звучи тревожно, трябва да се подчертае дебело, че проучването не предоставя директни доказателства, че устройствата за сушене на UV гел лак увеличават риска от рак. Също така няма начин да знаем колко често някой трябва да си прави ноктите, за да бъде изложен на риск от нараняване. Необходимо е дългосрочно епидемиологично проучване, преди да може да се отговори на подобни въпроси.
„Нашите експериментални резултати и предишните доказателства категорично показват, че радиацията, излъчвана от ултравиолетовите сушилни за лак за нокти, може да причини рак на ръцете и че UV лампите, подобно на солариумите, могат да увеличат риска от ранен рак на кожата“, пишат авторите на изследването. 
„Въпреки това, бъдещите широкомащабни епидемиологични проучвания са необходими за точното количествено определяне на риска от рак на кожата на ръцете при хора, които редовно използват UV лампите за гел лак за нокти. Вероятно подобни проучвания ще отнемат поне десетилетие, за да бъдат завършени и впоследствие да бъде информирана широката общественост.

Проучването е публикувано в Nature Communications.

   Източник: Списание 8

Свързани статии