Актуално

На фокус

Успяха да качат най-високата жена в света в самолет

Успяха да качат най-високата жена в света в самолет

01.10.2022

Втори Фронт

995


С малка корекция на седалките Румейса Гелги най-накрая се качи на самолет за първи път в живота си. Най-високата жена в света литна с помощта на турския национален авиопревозвач.

Гелги, която е в Книгата на рекордите на Гинес заради ръста си от 2,15 метра, легна в носилка на цели шест седалки. Тя страда от Синдрома на Уивър, генетично заболяване, характеризиращо се с бърз растеж. 

Обикновено се придвижва с инвалидна количка, но понякога ходи на кратки разстояния.

25-годишната жена, която е разработчик на софтуер, реши да пътува до САЩ, за да си сътрудничи с Гинес за събитие и да помогне за развитието на професионалната си кариера.

Придружена от майка си, тя се качи в самолета с инвалидната си количка, преди да легне на носилката за 13-часов полет до Сан Франциско.

Гелги каза пред репортери на летището в Истанбул, че е много развълнувана и такъв полет е важен за пациенти като нея, които се нуждаят от носилка. 

„Това ще бъде първият ми полет, както и първото ми пътуване в чужбина. Но вярвам, че това преживяване ще даде надежда за много хора, които са с обременено здраве. Защото, както знаете, опцията да пътуват на носилка обикновено е запазена за пациенти, които се прехвърлят от едно интензивно отделение в друго. Тъй като не мога да седя за дълги периоди от време поради моята сколиоза или нарушение на изкривяването на гръбначния стълб, трябва да летя на носилка“, обясни тя.

Гелги живее в Карабюк, Турция, на около 200 километра северно от столицата Анкара. Най-високият мъж в света също живее в Турция. Това е Султан Косен, чиято височина е измерена на 2,51 метра.

НАЙ-ВИСОКИЯТ МЪЖ СЪЩО Е ОТ ТУРЦИЯ

Най-високият мъж в света също е от Турция! Султан Кьосен е предложил на най-високата жена да обикалят заедно земното кълбо и да рекламират родината си.

40-годишният Султан държи рекорда на Гинес за най-висок мъж в света с ръст от 2,51 м вече 13 години, а 25-годишната Румейса Гелги, висока 2,15 м, бе обявена за най-високата жена през 2021 г.

Султан Кьосен също е турчин

„Надявам се, че можем да постигнем добри неща за Турция заедно“, заяви Кьосен.

Благодарение на титлата, която е получил от Книгата на рекордите Гинес, Кьосен е обиколил 127 държави по целия свят, за да посещава събития, на които рекламира своята родина.

 

Източник: Tvmedia.bg

Свързани статии