Актуално

На фокус

Унгария забранява продажба на книги с "хомосексуално съдържание" в близост до училища и църкви

Унгария забранява продажба на книги с

08.08.2021

Втори Фронт

836


От петък в Унгария книжарниците ще продават детски книги, които се смятат за “насърчаващи хомосексуалността”, само в затворена опаковка, предаде "Ройтерс". Така властите засилиха ограниченията, които постави по-рано премиерът Виктор Орбан.

Постановлението включва и книги, които се смятат за насърчаващи промяната на пола и съдържат изображения на сексуални актове.

Забранява се продажбата на такава литература на по-малко от 200 метра от училища или църкви.

Заповедта е първата от поредица от директиви, свързани с анти-ЛГБТИ закона, забраняващ използването на всякакви материали, считани за насърчаващи хомосексуалността и смяната на пола в училищата.

Законовите промени бяха приети през юни. Те забраняват показването на непълнолетни на съдържание, което е свързано с или изобразяващо хомосексуалност, промяна на пола или “отклонение от пола по рождение“ в училища, филми и реклами.

Промените предизвикаха остри критики към правителството на Виктор Орбан от редица държави и международни организации. Редица държави от ЕС подписаха декларация против закона, а Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу Унгария заради дискриминацията срещу ЛГБТ общността.

Източник: “Свободна Европа”

Свързани статии