Актуално

На фокус

Унгария е утроила броя на пазарите, посветени на местните производители

Унгария е утроила броя на пазарите, посветени на местните производители

10.08.2021

Втори фронт

558


Броят на организираните пазари за местни фермери се е утроил в Унгария. В края на миналата година местните производители са разполагали със 117 такива пазара, според министъра на земеделието в Будапеща Наги Иштван.

„Нуждаем се от пазари за укрепване на местната икономика, фермерите и общностите. Съоръжението, което откриваме днес функционира като дом за местните фермери и потребители. Считам за важно, че броят на фермерските пазари се е увеличил почти три пъти между 2012 и 2020 г., като 117 такива пазари са функционирали до края на миналата година. Насърчавам всички да купуват унгарски продукти, защото по този начин подкрепяме унгарските фермери и унгарските семейства “, каза унгарският министър на земеделието през миналата седмица, след като участва в откриването на нов пазар, организиран за местните фермери.

Унгария е един от 10-те най-динамично развиващи се биологични производители. Унгарският изследователски институт по биологично земеделие (ÖMKi) наскоро съобщи, че Унгария е сред 10-те най-динамично развиващи се страни в биологичното земеделие.

Въпреки че в общата площ на земята дялът на биологичното земеделие в Унгария не е особено висок (6%, тази цифра за западната съседка на Унгария, Австрия, е 26,1%), увеличението на площта, използвана в биологичното земеделие, е високо през 2020 г. С увеличение от 93,8 хиляди хектара, използвани в биологичното земеделие въз основа на данни за 2019 г., Унгария се класира на 10-то място в списъка с най-голямо увеличение на биологичните земи в света. Броят на предприятията, занимаващи се с биологично земеделие, се е увеличил по подобен начин през последните години, като до 2019 г. този брой е достигнал 5600.

    Източник: agrozona.bg

Свързани статии