Актуално

На фокус

Унгария “държи ЕС за заложник” със санкциите срещу петрола

Унгария “държи ЕС за заложник” със санкциите срещу петрола

17.05.2022

Втори Фронт

1314


ЕС продължава да буксува за шестия пакет от санкции срещу Москва, тъй като Будапеща не отстъпва от позициите си и блокира предложеното петролно ембарго. Унгария бе обвинена, че “държи ЕС за заложник” заради отказа си да се съгласи със забрана за вноса на нефт, целяща да навреди на финансовите възможности на Кремъл да води война.

“За съжаление, целият съюз е държан за заложник от една държава членка”, каза външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис, цитиран от в. “Гардиън”. Той припомни, че на Будапеща било предложено удължаване на постепенното премахване на руския петрол до края на 2024 г. “Всички очакваха, че това ще бъде достатъчно”, каза Ландсбергис.

В понеделник в Брюксел отново бе направен опит за споразумение по шестия пакет, този път на ниво външни министри. Новият набор от мерки, включващи замразяване на активи и забрана за пътуване на видни поддръжници на Владимир Путин, бе предложен от шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен преди близо 2 седмици.

Унгария обаче казва, че са ѝ нужни поне 5 години и стотици милиарди форинти, за да преобразува своята рафинерия Szazhalombatta близо до Будапеща, която може да приема само руски петрол.

Висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел призна, че няма гаранции, че въпросът ще бъде разрешен на тази среща. Външни министри от Австрия до Естония обаче бяха категорични, че петролно ембарго все пак ще има, дори и да отнеме повече време за постигане на споразумение. “Този пакет ще бъде приет и петролът ще бъде включен”, каза външната министърка на Естония Ева-Мария Лиймец - позиция, повторена също от Люксембург, Румъния и Испания. Германската външна министърка Аналена Бербок очаква да има сделка през следващите няколко дни.

Дипломати вече посочват срещата на върха на 30-31 май като решаващ момент за споразумението за поетапна забрана на руския петрол вероятно за шест месеца.

В дневния ред на външните министри на ЕС бяха включени също разговори с колегата им от Украйна Дмитро Кулеба и с канадската Мелани Джоли, която призова за бързо присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО. В рамките на срещата е предвиден разговор между министър Теодора Генчовска и колегата ѝ от Северна Македония Буяр Османи.

Появи се и информация, че ЕС все пак е намерил начин да внася руски газ, без да нарушава собствените си санкции срешу Москва. Според източници на Блумбърг на закрито заседание в петък ЕК е информирала членките, че компаниите могат да откриват сметки в Газпромбанк, като същевременно трябва да извършват плащания в долари или евро и да декларират, че с това те смятат задълженията си по договора за изпълнени. Ако тези условия са изпълнени, регулаторът няма да разглежда действията на компаниите като нарушение на санкциите.

Турция същевременно съобщи, че е готова да изпраща газ от Източното Средиземноморие за Европа като алтернатива на доставките от Русия. “Отворени сме за тази идея. Експертите смятат, че най-подходящият маршрут за пренос на газ от Източното Средиземноморие е през Турция. Имаме тръбопровод, който стига до Джейхан, и можем да транспортираме газ оттук до европейските столици”, каза говорителят на президента Ибрахим Калин в интервю за Ройтерс

Свързани статии