Актуално

На фокус

Ултрамодерен самолет ще лети от Лондон до Ню Йорк за 80 минути

Ултрамодерен самолет ще лети от Лондон до Ню Йорк за 80 минути

01.10.2022

Втори фронт

1754


Полетът от Лондон до Ню Йорк за 80 минути може да се превърне в реалност в бъдеще с поразителните идеи за нов свръхзвуков самолет с ядрен двигател.

Концепцията Hyper Sting е измислена от испанския дизайнер Оскар Винялс, който каза, че в следващите години може да лети със 170 пътници с повече от три пъти скоростта на звука или 4000 км/ч - почти два пъти по-висока от тази на Concorde, пише Daily Mail.

„Ядрен реактор със студен синтез“ е теоретична концепция в момента, но той обясни, че тази иновативна система ще позволи капацитет от Mach 3,5, който ще задвижва два ramjet двигателя и четири хибридни турбореактивни двигатели от следващо поколение.

Hyper Sting ще е много по-голям от Concorde, с дължина от 100 метра, което е с над 30 мета повече от Concorde, и размах на крилата от 51 метра, в сравнение с 26 метра на Concorde.

„Concorde беше брилянтна машина, благороден експеримент, но създаде твърде много емисии в околната среда, твърде много шум в нашите общности и беше твърде скъп за работа.", обясни Винялс.

Новата ера на свръхзвуковите полети може да е точно зад ъгъла, но има предизвикателства за преодоляване, когато става въпрос за летене по-бързо от скоростта на звука.

„Днес има някои проекти за нова ера на свръхзвукови полети от различни частни и обществени инициативи, някои от тях са в ход и след няколко години могат да се превърнат в реална концепция.“

Името на дизайна (Hyper Sting) идва от формата на самолета, както Винялс обясни: „Фюзелажът ще има формата на „голямо жило“ с много остър „нос“, който ще има функцията да контролира предния въздушен поток (налягане/ скорост), за да се преразпредели върху централната част и над крилата.“

Въпреки че вярва, че мечтата му може да се превърне в реалност, дизайнерът от Барселона е наясно, че първо трябва да има известен напредък в технологиите.

„Свръхзвуковите полети ще се завърнат, но в този случай поради някои много иновативни системи, като реактора за студен синтез, датата на евентуално производство ще бъде след 2030 г. и цената няма да е ниска.“

   Източник: GLASNEWS

Свързани статии