Актуално

На фокус

Украинците се оплакват, че са получили от Италия минохвъргачки от 1966 г.

Украинците се оплакват, че са получили от Италия минохвъргачки от 1966 г.

05.12.2022

Втори фронт

569


Украинците не са доволни от оръжията, получени от Италия. Според вестник "Кориере дела Сера"  те се оплакват от старите модели минохвъргачки, които са пристигнали без съответните боеприпаси, съобщава ТАСС.

Става дума за 120-мм миномети Mod63, доставени преди пет месеца, посочва изданието. Тези модели са произведени през 1966 г. и не са използвани дълго време, работят по-зле от съответните съветски от Втората световна война. Освен това украинците не са получили боеприпаси за тях.

Според изданието, което се позовава на независими оценки, Италия е похарчила 450 милиона евро за доставки на оръжия за Киев.

В началото на март италианският парламент одобри резолюция за предоставяне на помощ, включително военна, на Украйна. Миналата седмица правителството одобри указ за удължаване на военната помощ до 2023 г. Твърди се обаче, че работата по новия пакет все още не е започнала. "Кориере дела Сера" посочва, че украинците се надяват да получат модерни пускови установки от Рим. Освен това по-рано в медиите беше съобщено, че Италия може да достави компоненти на системата за противовъздушна отбрана, добавя ТАСС.

  Източник: ГЛАСОВЕ

Свързани статии