Актуално

На фокус

Ударно разпродават заведения в Пловдив

Ударно разпродават заведения в Пловдив

20.12.2020

24 часа

17420


"Старинно" - любимото кафене на Петко Р. Славейков, се продава за 462 хил. лв.

Разпродажбата на заведения в Пловдив стремително набира скорост, показват сравнителните данни на най-големите сайтове за имоти у нас. През последните месеци на тезгяха са извадени над 200, като по-голяма част от тях доскоро са били действащи.

„Заради пандемията има засилено предлагане не само на заведения, но и на всякакви търговски площи – магазини, офиси, хотели. Ръстът достига 30% в сравнение с миналата година“, заяви Мария Кушлева, брокер на недвижими имоти в Пловдив.

По думите й пазарът тепърва ще бъде залят от подобни предложения. Локдауните удариха най-тежко общественото хранене, развлекателния бизнес и търговията на дребно. Служителите на редица фирми пък минаха на работа от вкъщи и освобождават офиси.

Кушлева посочва, че много други търговски обекти се готвят да опразнят помещенията си, или вече са се изнесли.

Най-скъпият подобен имот - 1,8 млн. лв., е сградата на рок клуб „Download“ на петдесет метра от Джумаята.

За продан са обявени и три известни заведения от Стария град. Построената през 1864 г. сграда заедно с култовата механа „Алафрангите“ със 120 места се предлага за 1,1 млн. лв.

Друга възрожденска къща, превърната в семеен хотел с ресторант - „Тракийски стан“, е на цена от 1,38 млн. лв. Продава се и любимото кафене на Петко Р. Славейков - „Старинно“ срещу 462 хил. лв. В него писателят е сядал всяка сутрин на кафе и раздумка, докато е бил учител в Мъжката гимназия на Пловдив през 1881-1883 г.

Редица от заведенията се продават заедно с обзавеждането и новите собственици биха могли веднага да започнат работа. Търсят се нови собственици на ресторанти, барове, дискотеки, нощни клубове, сладкарници, заведения за бързо хранене и други във всички квартали. Допълнително започнат да се появяват и имоти на фирми, минаващи през процедури по несъстоятелност.

В регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители на търг са обявени три ресторанта от доскоро популярната в Пловдив верига пицарии „Верди“. Те се продават за 532 000 лв., 512 000 лв. и 294 400 лв.

„За съжаление в момента липсва пазар за заведенията и търговските площи заради общата несигурност. Сделки почти не се сключват. Няма и желаещи да ги наемат. Затова и търговските имоти се трупат“, допълва Кушлева.

Пазарът на имоти в града се възстанови след 25-процентния спад при пролетния локдаун и отбеляза ръст на сделките през лятото и началото на есента, но клиентите вече са пренасочили интереса си.

“Хората търсят най-вече сигурност. Купуват се най-вече апартаменти и къщи, понякога с инвестиционна цел. При това вече доста рядко се ползват банкови кредити за жилище. Купувачите предпочитат да плащат в брой“, подчертава Мария Кушлева.

 Източник: 24 часа

Рок клуб "Download" се продава за 1,8 млн. лв. СНИМКА: Руслан Йорданов

 

"Тракийски стан" си търси нов собственик срещу 1,38 млн. лв.

Свързани статии