Актуално

На фокус

Учени създадоха синтетичен ембрион – без сперма и без яйцеклетка

Учени създадоха синтетичен ембрион – без сперма и без яйцеклетка

08.09.2022

Втори Фронт

378


Учени създадоха синтетичен ембрион на мишка без да използват сперма или яйцеклетка, пише Си Ен Ен. Проучването дава надежда на много семейства, които не могат да имат биологични деца и е публикувано в реномираното научно издание Nature.

След 10-годишни експерименти учените успяват да създадат ембрион, който започва формирането на органи без да се използва генетичен материал от родителите. Единствено нужни са стволови клетки.

Ембрионът успява да развие всички компоненти за поддържането на жив организъм – мозък и биещо сърце.

Как е постигнато?

Ембрионът има нужда от три вида стволови клетки, за да се формира – единият се превръща в тъкани, вторият – в амниотичен сак, в който расте ембрионът и третият е плацентата, която свързва родителя и бебето.

В лабораторни условия учените изолирали трите вида стволови клетки от ембриони и ги култивирали в контейнери. Ден след ден наблюдавали как групи от клетки формират все по-сложни структури.

Преди преминаването към човешки ембриони, учените трябва да изчистят множеството морални и етични пречки пред този процес. Също така разликата в сложността между човешкия и мишия ембрион означава, че този процес вероятно ще бъде възможен след десетилетия.

В същото време обаче лекарите казват, че информацията, която е научена благодарение на разработката на този метод може да помогне при лечението на тъкани и органи.

Мистерията на човешкия живот

В ранните седмици на бременността (точно след оплождането) трите вида стволови клетки комуникират помежду си химически и механично по такъв начин, че ембрионът започва да се развива. Много бременности приключват именно в този период и то много преди жените да разберат въобще, че са били бременни.

При инвитро метода ембрионът се засява след този период и до момента той не е наблюдаван толкова отблизо.

Фактът, че учените са успели да създадат основи на мозък е за първи път в историята.

Източник: filternews.bg

Свързани статии