Актуално

На фокус

Учени принтираха на 3D принтер ухо на пациент от собствена тъкан

Учени принтираха на 3D принтер ухо на пациент от собствена тъкан

02.06.2022

Втори Фронт

1052


20-годишна жена, която е родена с малко и деформирано дясно ухо, е получила 3-D отпечатан ушен имплант, направен от собствени клетки, съобщи производителят в четвъртък.

Независими експерти казаха, че трансплантацията, част от първото клинично изпитване на успешно медицинско приложение на тази технология, е зашеметяващ напредък в областта на тъканното инженерство. Новото ухо е отпечатано във форма, която точно съответства на лявото ухо на жената, според 3DBio Therapeutics, компания за регенеративна медицина, базирана в Куинс.

Новото ухо, трансплантирано през март, ще продължи да регенерира хрущялната тъкан, придавайки му вид и усещане на естествено ухо, казаха от компанията. „Това определено е голяма работа“, каза Адам Файнбърг, професор по биомедицинско инженерство и материалознание и инженерство в университета Карнеги Мелън.

Д-р Файнберг, който не е свързан с 3DBio, е съосновател на FluidForm, компания за регенеративна медицина, която също използва 3-D печат.

„Това показва, че тази технология вече не е „ако“, а „кога““, каза той.

Резултатите от реконструктивната хирургия на жената бяха обявени от 3DBio в съобщение за пресата. Позовавайки се на собствени опасения, компанията не е разкрила публично техническите подробности на процеса, което затруднява оценката на външни експерти. Компанията заяви, че федералните регулатори са прегледали дизайна на изпитването и са определили строги производствени стандарти и че данните ще бъдат публикувани в медицинско списание, когато проучването приключи.

Клиничното изпитване, което включва 11 пациенти, все още продължава и е възможно трансплантациите да се провалят или да доведат до неочаквани здравни усложнения. Но тъй като клетките произхождат от собствената тъкан на пациента, е малко вероятно новото ухо да бъде отхвърлено от тялото, казаха лекари и служители на компанията.

Успехът на 3DBio, който се развива седем години, е един от няколкото скорошни пробиви в стремежа за подобряване на трансплантациите на органи и тъкани. През януари хирурзи в Мериленд трансплантираха генетично модифицирано сърце на прасе на 57-годишен мъж със сърдечно заболяване, като удължиха живота му с два месеца.

Учените разработват и техники за удължаване живота на донорските органи. Швейцарски лекари съобщиха тази седмица, че пациент, който е получил човешки черен дроб, който е бил запазен в продължение на три дни, е все още здрав година по-късно.

United Therapeutics Corp., компанията, която предостави генетично модифицираното прасе за сърдечната процедура, също експериментира с 3-D печат за производство на бели дробове за трансплантации, каза говорител. А учени от Израелския технологичен институт съобщиха през септември, че са отпечатали 3-D мрежа от кръвоносни съдове, които ще са необходими за снабдяване с кръв на имплантираните тъкани.

Компаниите и по-рано са използвали технологията за 3-D печат за производство на протези по поръчка, изработени от пластмаса и леки метали. Но ушният имплант, направен от мъничко кълбо от клетки, събрани от деформираното ухо на жената, изглежда е първият известен пример за 3-D отпечатан имплант, направен от живи тъкани.

Пациентката, която е от Мексико, е родена с микротия, рядък вроден дефект, който причинява малка и неправилна форма на ушната мида или външната част на ухото (това също може да повлияе на слуха в ухото). С повече изследвания, казаха ръководителите на компанията, технологията може да се използва за направата на много други резервни части на тялото, включително гръбначни дискове, носове, менискуси на коляното, ротаторни маншети и реконструктивна тъкан за лумпектомия.

По-нататък по пътя, казаха те, 3-D печатането може дори да създаде много по-сложни жизненоважни органи, като черен дроб, бъбреци и панкреас.

„Това е толкова вълнуващо“, каза д-р Артуро Бонила, педиатричен хирург по реконструкция на ухото в Сан Антонио, който извърши операцията по имплантиране на жената.

Изпитването е финансирано от 3DBio Therapeutics, но д-р Бонила няма финансов дял в компанията. „Ако всичко върви по план, това ще революционизира начина, по който се прави“, каза той.

Джеймс Иатридис, който ръководи лаборатория по биоинженерство на гръбначния стълб в Медицинския факултет Icahn, каза, че други 3-D отпечатани тъканни импланти са в процес на подготовка, но той не е знаел за други продукти, тествани в клинично изпитване.

„Тогава 3-D ушният имплант е доказателство за концепция за оценка на биосъвместимостта, съвпадение на формата и задържане на формата при живи хора“, каза д-р Ятридис.

Все пак външната част на ухото е сравнително прост придатък, който е повече козметичен, отколкото функционален, каза д-р Файнбърг от Carnegie Mellon. Той предупреди, че пътят към твърди органи – като черен дроб, бъбреци, сърца и бели дробове – все още е дълъг.

Производственият процес на 3-D печат създава солиден, триизмерен обект от цифров модел. Технологията обикновено включва компютърно управляван принтер, депозиращ материал на тънки слоеве, за да създаде точната форма на обекта.

Новият ушен имплант от 3DBio Therapeutics интегрира няколко собствени технологии, казаха ръководителите, започвайки с метод за превръщане на малка проба от клетки на пациента в милиарди клетки.

3-D принтерът на компанията използва базирано на колаген „био мастило“, което е безопасно в тялото и поддържа всички материали стерилни.

Източник: bg-voice.com

Свързани статии